JUST NU: SD polisanmäls

2023 02 21

Under måndagen uteslöt Sverigedemokraterna samtliga tolv lokalpolitiker i kommunstyrelsen i Klippan.  

Nu slår de uteslutna lokalpolitikerna tillbaka.

Samtliga politiker som under måndagen uteslöts har polisanmält partiet, rapporterar Sydsvenskan.

– De har inte den rätten, de har inte den lagstadgade rätten heller, säger tidigare ordföranden Jonas Luckmann om uteslutningen i en kommentar till tidningen.

Bakgrund

Partistyrelsen i Klippan anklagas för att ha valt in två personer med kopplingar till nazism till politiska poster.

Personerna uppges sedan tidigare ha uteslutits av SD. Trots detta valde partistyrelsen i Klippan att ge personerna nya uppdrag.

– Det rör sig om två män som båda var aktiva i nazistiska NSF, Nationalsocialistisk front, i Klippan under 1990-talet och början av 2000-talet. Den ena var lokal ledare, den andra propagandachef, rapporterade DN om under måndagen.

Ingen lagstadgad rättighet

Statsvetaren Anders Sannerstedt tror inte att lokalpolitikernas polisanmälan får någon effekt.

– Det är inte en lagstadgad rättighet att tillhöra ett parti och allt verkar ha gått rätt till, i enlighet med SD:s stadgar, framhåller statsvetaren i en intervju med Sydsvenskan.

Tystnad på riksnivå

Sverigedemokraterna har på riksnivå inte kommenterat polisanmälan.

Efter höstens val har SD styrt i Klippan tillsammans med KD, lokalpartiet Vår framtid i Klippan och två moderater.

S kan ta över

Socialdemokraterna är redo att ta över makten i kommunen om den nuvarande majoriteten faller, rapporterar Dagens Samhälle.

– Det är en unik situation, säger gruppledaren Johan Petersson (S) till tidningen.

Skarp kritik

I samband med att uteslutningen blev offentlig under måndagskvällen riktade Sverigedemokraterna i Klippan hård kritik mot moderpartiets beslut.

– Sverigedemokraterna ställningstagande att utesluta SD Klippans folkvalda är djupt problematiskt och beklagligt ifrån en demokratisk och rättsetisk synvinkel. Den efterföljande debatten som följer bör vara hur långt ett centralt partis rätt att påverka en kommuns folkvalda församling sträcker sig, skrev de i ett inlägg på Facebook och tillade:

– Summariska uteslutningar på godtyckliga grunder som Sverigedemokraterna använder sig mot intern opposition är bekymmersamt inte bara ifrån demokratiska grundvärden utan måste vila på en rättssäker grund. Toppstyrning, dubbla måttstockar, hyckleri över partiets bakgrund och bristande rättsetiska principer skadar partiet och dess utveckling. Detta vänder vi oss emot. Partiets överträdelser mot stadgar och lagstiftningen har varit över alla proportioner.

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen