JUST NU: SD polisanmäls

2023 02 21

Under måndagen uteslöt Sverigedemokraterna samtliga tolv lokalpolitiker i kommunstyrelsen i Klippan.  

Nu slår de uteslutna lokalpolitikerna tillbaka.

Samtliga politiker som under måndagen uteslöts har polisanmält partiet, rapporterar Sydsvenskan.

– De har inte den rätten, de har inte den lagstadgade rätten heller, säger tidigare ordföranden Jonas Luckmann om uteslutningen i en kommentar till tidningen.

Bakgrund

Partistyrelsen i Klippan anklagas för att ha valt in två personer med kopplingar till nazism till politiska poster.

Personerna uppges sedan tidigare ha uteslutits av SD. Trots detta valde partistyrelsen i Klippan att ge personerna nya uppdrag.

– Det rör sig om två män som båda var aktiva i nazistiska NSF, Nationalsocialistisk front, i Klippan under 1990-talet och början av 2000-talet. Den ena var lokal ledare, den andra propagandachef, rapporterade DN om under måndagen.

Ingen lagstadgad rättighet

Statsvetaren Anders Sannerstedt tror inte att lokalpolitikernas polisanmälan får någon effekt.

– Det är inte en lagstadgad rättighet att tillhöra ett parti och allt verkar ha gått rätt till, i enlighet med SD:s stadgar, framhåller statsvetaren i en intervju med Sydsvenskan.

Tystnad på riksnivå

Sverigedemokraterna har på riksnivå inte kommenterat polisanmälan.

Efter höstens val har SD styrt i Klippan tillsammans med KD, lokalpartiet Vår framtid i Klippan och två moderater.

S kan ta över

Socialdemokraterna är redo att ta över makten i kommunen om den nuvarande majoriteten faller, rapporterar Dagens Samhälle.

– Det är en unik situation, säger gruppledaren Johan Petersson (S) till tidningen.

Skarp kritik

I samband med att uteslutningen blev offentlig under måndagskvällen riktade Sverigedemokraterna i Klippan hård kritik mot moderpartiets beslut.

– Sverigedemokraterna ställningstagande att utesluta SD Klippans folkvalda är djupt problematiskt och beklagligt ifrån en demokratisk och rättsetisk synvinkel. Den efterföljande debatten som följer bör vara hur långt ett centralt partis rätt att påverka en kommuns folkvalda församling sträcker sig, skrev de i ett inlägg på Facebook och tillade:

– Summariska uteslutningar på godtyckliga grunder som Sverigedemokraterna använder sig mot intern opposition är bekymmersamt inte bara ifrån demokratiska grundvärden utan måste vila på en rättssäker grund. Toppstyrning, dubbla måttstockar, hyckleri över partiets bakgrund och bristande rättsetiska principer skadar partiet och dess utveckling. Detta vänder vi oss emot. Partiets överträdelser mot stadgar och lagstiftningen har varit över alla proportioner.

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen