SD öppnar för oväntat samarbete

2023 09 12

Det har gått ett år sedan riksdagsvalet 2022. 

De tolv första månaderna efter valet har varit historiska för SD. 

För första gången någonsin har partiet kommit in i värmen.

I rollen som samarbetsparti till regeringen har SD haft en framträdande roll och fått igenom en stor del av sin politik.

S stänger dörren

M, KD och L har öppnat dörren för riksdagens ”svarta får”.

Övriga partier säger dock blankt nej till ett samarbete med SD – bland annat stänger Sveriges största parti Socialdemokraterna dörren. 

S-ledaren Magdalena Andersson har hållit fast vid sina företrädares hårda retorik gentemot SD.

Hon har vid upprepade tillfällen målat upp SD som ett säkerhetshot för Sverige.

– Sverigedemokraterna och dess svans i den högerextrema miljön har varit med och drivit på koranbränningarna – ett led i de hatiska kampanjer som pågått under lång tid, sa hon i sitt sommartal.

– Partiet och dess svans agerande kan innebära risker för vårt land. Både vad gäller förhållningssättet till Ryssland – som när Åkesson inte kunde välja mellan president Biden och Putin en vecka innan Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, och som i den nu uppkomna säkerhetskrisen, fortsatte Andersson.

I talet upprepade hon även Socialdemokraternas krav på att Richard Jomshof (SD) ska avgå från sin post som ordförande för Justitieutskottet i Sveriges riksdag efter hans uppmärksammade uttalande om islam och profeten Muhammed. 

SD öppnar dörren

Trots Socialdemokraternas hårda retorik tror en ledande sverigedemokrat på ett framtida samarbete mellan S och SD.

Magnus Persson (SD), som efter riksdagsvalet fick en tunga posten som arbetsmarknadsutskottets ordförande, är övertygad om att SD och S kommer att börja samarbeta.

Han tror dock att det kan dröja några år.

– Det krävs ändå två mandatperioder till tror jag. Jag övertygad om att vi landar där till sist, att samtliga partier i Sveriges riksdag pratar med varandra, säger han till SvD.

I intervjun med tidningen berättar Persson att relationen med S-politikerna inte är så dålig som debatten ger sken av.  

– Vi hälsar på varandra och diskuterar.  Jag pratar, byter några ord och hälsar på socialdemokrater i hissen och så. Det är inga konstigheter. Det är inte vi och dem.

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen