SD öppnar för oväntat samarbete

2023 09 12

Det har gått ett år sedan riksdagsvalet 2022. 

De tolv första månaderna efter valet har varit historiska för SD. 

För första gången någonsin har partiet kommit in i värmen.

I rollen som samarbetsparti till regeringen har SD haft en framträdande roll och fått igenom en stor del av sin politik.

S stänger dörren

M, KD och L har öppnat dörren för riksdagens ”svarta får”.

Övriga partier säger dock blankt nej till ett samarbete med SD – bland annat stänger Sveriges största parti Socialdemokraterna dörren. 

S-ledaren Magdalena Andersson har hållit fast vid sina företrädares hårda retorik gentemot SD.

Hon har vid upprepade tillfällen målat upp SD som ett säkerhetshot för Sverige.

– Sverigedemokraterna och dess svans i den högerextrema miljön har varit med och drivit på koranbränningarna – ett led i de hatiska kampanjer som pågått under lång tid, sa hon i sitt sommartal.

– Partiet och dess svans agerande kan innebära risker för vårt land. Både vad gäller förhållningssättet till Ryssland – som när Åkesson inte kunde välja mellan president Biden och Putin en vecka innan Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, och som i den nu uppkomna säkerhetskrisen, fortsatte Andersson.

I talet upprepade hon även Socialdemokraternas krav på att Richard Jomshof (SD) ska avgå från sin post som ordförande för Justitieutskottet i Sveriges riksdag efter hans uppmärksammade uttalande om islam och profeten Muhammed. 

SD öppnar dörren

Trots Socialdemokraternas hårda retorik tror en ledande sverigedemokrat på ett framtida samarbete mellan S och SD.

Magnus Persson (SD), som efter riksdagsvalet fick en tunga posten som arbetsmarknadsutskottets ordförande, är övertygad om att SD och S kommer att börja samarbeta.

Han tror dock att det kan dröja några år.

– Det krävs ändå två mandatperioder till tror jag. Jag övertygad om att vi landar där till sist, att samtliga partier i Sveriges riksdag pratar med varandra, säger han till SvD.

I intervjun med tidningen berättar Persson att relationen med S-politikerna inte är så dålig som debatten ger sken av.  

– Vi hälsar på varandra och diskuterar.  Jag pratar, byter några ord och hälsar på socialdemokrater i hissen och så. Det är inga konstigheter. Det är inte vi och dem.

Text: Redaktionen