SD mycket upprörda – “Det är ytterst märkligt”

2023 10 09

Igår kväll ägde höstens första stora tv-sända partiledardebatt rum.

Debatten sändes i SVT och under två timmars tid debatterade de åtta partiledarna ämnen som gängkriminalitet, välfärd, klimat och energi.

Även helgens våldsamma attacker i Israel fick stort utrymme i sändningen där flera partiledare fördömde både angreppen och det firande som synts på gator i Sverige.

– Det är fasansfullt. Att människor firar terrorister som dödar oskyldiga i Israel är groteskt. De borde skämmas, sade exempelvis statsminister Ulf Kristersson (M).

Kritiken: fick inte tala

I debattens efterspel är det dock en annan händelse och en annan fråga som blivit en het potatis.

Det var i samband med att frågan om kärnkraft diskuterades när tv-tiden höll på att rinna ut och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte fick tid eller chans att uttrycka sin åsikt.

– Jag tycker mycket om kärnkraft, jag fick inte säga det, sade Jimmie Åkesson innan programmet avslutades.

"Ytterst märkligt"

SD-ledaren var den enda som inte fick utrymme att uttala sig mer i detalj.

Ett “ytterst märkligt” agerande av SVT, enligt Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund, rapporterar Expressen.

– Eftersom det är vi som drivit, och driver, kärnkraftsfrågan hårdast, uttrycker han till tidningen.

Stabschefen säger att Jimmie Åkesson hade lyft fram partiets vilja att prioritera kärnkraft före vindkraft om han fått chansen.

– Effektivt planerbar vindkraft finns än så länge bara i miljöpartistiska dagdrömmar, hävdar Linus Bylund.

Kritik även från S

SVT har fått kritik även från Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Det gällde då en helt annan fråga, nämligen att programledarna tog upp uppgifterna från veckan om att Märta Stenevis (MP) ledarskap varit föremål för skarp intern kritik i det egna partiet.

– Det tycker jag var ett lågvattenmärke, jag har aldrig varit med om något sådant tidigare, sade Andersson till Aftonbladet efter debatten.

Medhåll av KD och C

Hon fick medhåll av både Ebba Busch (KD) och Muharrem Demirok (C) som kallar frågan för “under all kritik”.

– Den typen av frågor kommer ofta till kvinnliga ledare än till manliga ledare. De frågorna kan absolut vara relevanta att ställa, finns det kritik mot arbetsmiljö behöver man ta det på allvar, men jag var förvånad över att det kom upp i debatten, säger Ebba Busch till Aftonbladet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen