SD-ledamot dödssjuk – har bara månader kvar att leva

2023 11 24

Riksdagsledamoten Sven-Olof Sällström (SD) lider av en dödlig sjukdom.

Den 55-åriga SD-politikern är svårt sjuk i cancer.

Idag berättar Sven-Olof Sällström om sin sjukdom och att han fått beskedet om att han enbart har ett par månader kvar att leva.

– Nu har inte cellgiftsbehandlingarna gått lysande, detta är den sista behandlingen de har att erbjuda mig och jag är ganska övertygad om att det inte blir ett positivt svar, säger ledamoten till SVT.

"Nio månader kvar"

Allting började med gallgångscancer för två år sedan.

Nu lider Sven-Olof Sällström även av levercancer.

Läkarna har berättat att en operation inte är möjlig, inte heller en transplantation.

Om cellgifterna inte skulle fungera gav läkarna honom ungefär 1,5 år kvar att leva.

– Och nu är det nio månader kvar, säger Sven-Olof Sällström.

Lämnar tjänsten

Sven-Olof Sällström har sedan i höstas varit vice ordförande i försvarsutskottet.

Den platsen kommer han nu att lämna.

Redan när han tog sig an jobbet visste han alltså om att han var sjuk, men inte exakt hur illa det var.

Därför tackade han ja till uppdraget.

– I augusti tog de datortomografi och såg inga metastaser, inga cancertumörer. Då kände jag att jag kanske var en av de få som skulle ta mig ur den cancerformen positivt, säger ledamoten till Expressen.

Hyllas av kollegor

En av flera i Sverigedemokraterna som hyllar sin partikollega är Mattias Karlsson.

– En kär gammal vän, stridskamrat och partiveteran, som ägnat nästan hela sitt vuxna liv åt att försvara Sverige med både håg och hand, uttrycker Mattias Karlsson på sociala medier.

Jag vill i alla händelser ta tillfället i akt att än en gång, från djupet av mitt hjärta, tacka Svenne för allt han gjort för Sverige, demokratin, Europas säkerhet, SD och mig. 

Ville se Ukraina vinna

Sven-Olof Sällström brinner för utrikesfrågor.

Han säger att det känns bittert att inte få uppleva när Ukraina vinner kriget.

Ledamoten är tidigare yrkesofficer och har, till skillnad från Sverigedemokraterna som parti som vände under 2022, länge velat att Sverige går med i Nato.

SD-politikern tror att det var en av faktorerna som gjorde att partiet ville se honom i just försvarsutskottet.

Haft flera roller

Sven-Olof Sällström gick med i Sverigedemokraterna 2006.

Två år senare utsågs han till partiets Europapolitiske talesperson.

Han har bland annat även agerat ekonomisk-politisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson i olika omgångar.

Foto: Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen