SD-ledamot anklagas för att sprida rysk desinformation i Sverige

2021 10 23

Sverigedemokraternas ledamot Roger Richthoff anklagas nu för att sprida rysk desinformation till svenska folket.

Detta rapporterar Expressen som uppger att Centerns Niels Paarup-Petersen riktar kraftig kritik mot SD-riksdagsledamoten Richthoff som sitter i Försvarsutskottet. Richthoff kallade bland annat vaccinet för en giftspruta vilket Centern reagerar starkt emot.

Rysk desinformationspropaganda

– Om det är någon som sprider gift så är det han som sprider gift i samhällskroppen genom den typen av vidareförmedling av desinformation, säger Paarup-Petersen till Expressen som uppger att Centerprofilen anser att Richthoff sprider rysk desinformationspropaganda.

Ryssland har ägnat sig åt att sprida desinformation och lögner om vaccinet i EU-länder för att skapa oro och splittring.

”Detta så kallade vaccin”

SD-ledamoten Roger Richthoff representerar Södermanland i riksdagen och har suttit i riksdagen i 6 år. Det var i en lokal Mariefredsgrupp på Facebook som han gick ut och bland annat påstod följande i en diskussion om vaccineringen av barn:

▪Kallar det av myndigheter godkända vaccinet för ”giftspruta”

▪Omnämner vaccinet som ”detta så kallade vaccin”

▪Skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”

Sitter i Försvarsutskottet

Centern Niels Paarup-Petersen anser att Richthoff ägnar sig åt klassisk desinformationspropaganda.

– När man går ut och säger att vaccinet är ett gift så har man tagit steget från en öppen, faktabaserad debatt om vaccinets för- och nackdelar. Det är just det som är klassisk desinformationspropaganda. Han sitter i Försvarsutskottet och borde ha god kännedom om hur vissa länder försöker påverka våra stater, säger Paarup-Petersen till Expressen.

Något helt annat

Richthoff har förklarat att han bara ville spetsa till det lite för att få igång en debatt men media har rapporterat att han uttalat sig negativ om vaccinet även vid andra tillfällen, varnat andra för vaccinet samt sagt att han inte själv ska vaccinera sig.

Centerns Niels Paarup-Petersen betonar att det är viktigt med en forskningsdebatt men anser att Richthoff ägnar sig åt något helt annat.

Inga fakta bakom

– Han bidrar med att säga att vaccinet är ett gift in i kroppen. Det finns inga fakta som underbygger det. Det finns inga forskare som yttrat sig om att det här är ett gift. Han förstärker misstron till vaccinet. Om det är någon som sprider gift så är det han som sprider gift i samhällskroppen genom den typen av vidareförmedling av desinformation, säger Paarup-Petersen till Expressen.

Foto: N. Vorovbyev


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen