SD kräver villkor på förhand för att stödja M-KD-regering

2021 11 14

Sverigedemokraterna kräver en konkret överenskommelse på förhand för att ge sitt stöd till Ulf Kristersson (M) som statsminister i valet 2022.

För att kunna gå vidare med kraven på Moderaterna och Kristdemokraterna väntas SD ta upp frågan internt och begära mandat för förslaget på SD:s landsdagar som hålls i Karlstad i slutet av november, rapporterar TT enligt SvD.

Överenskommelse på förhand

Tanken är att SD:s ombud på landsdagarna ska säga ja till att Jimmie Åkesson och partiledningen får mandat att förhandla med andra partier för att nå en sådan förhandsöverenskommelse. Och det ska vara ett krav för att SD ska säga till en annan statsminister än Jimmie Åkesson själv, ta plats i en regering eller ingå i ett regeringsunderlag.

Makt relaterat till valresultatet

SD har flera gånger tidigare betonat att man i första hand vill ingå i en M-KD-regering och i andra hand ha ett aktivt samarbete i ett regeringsunderlag.

Partiet har även betonat att man ska ha inflytande i proportion till valresultatet. SD har även framhållit att om man inte får vara med i regeringen så vill man ha kompensation för det vilket innebär ännu mer inflytande.

ANALYS
Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fokuserar nu på att säkra inflytande efter valet 2022 i en S-ledd respektive M-ledd regering. Tiden när partier kunde ge sitt passiva stöd till en regering eller statsminister utan att få en hel del tillbaka är över i svensk politik.

Nästan omöjligt

Det är nästintill matematiskt omöjligt för Magdalena Andersson (S) eller Ulf Kristersson (M) att bilda regering utan stöd från Vänstern eller SD – om man inte finner en alternativ lösning i mitten över de gamla blockgränserna, vilket inte tycks sannolikt i nuläget.

Skrämma mittenväljare

Båda sidor i politiken använder V och SD som slagträ i debatten och för att skrämma mittenväljare i endera riktningen. Mycket talar därför att valkampanjen 2022 till betydande del kommer att handla om hur de olika regeringsalternativen kommer att se ut.

I det sammanhanget ser Centerpartiet ut att vara det enda partiet som öppnar för att samverkan med båda de två statsministeraktuella partierna – Socialdemokraterna och Moderaterna.

Foto: Sverigedemokraterna

[yop_poll id="876"]