SD kräver villkor på förhand för att stödja M-KD-regering

2021 11 14

Sverigedemokraterna kräver en konkret överenskommelse på förhand för att ge sitt stöd till Ulf Kristersson (M) som statsminister i valet 2022.

För att kunna gå vidare med kraven på Moderaterna och Kristdemokraterna väntas SD ta upp frågan internt och begära mandat för förslaget på SD:s landsdagar som hålls i Karlstad i slutet av november, rapporterar TT enligt SvD.

Överenskommelse på förhand

Tanken är att SD:s ombud på landsdagarna ska säga ja till att Jimmie Åkesson och partiledningen får mandat att förhandla med andra partier för att nå en sådan förhandsöverenskommelse. Och det ska vara ett krav för att SD ska säga till en annan statsminister än Jimmie Åkesson själv, ta plats i en regering eller ingå i ett regeringsunderlag.

Makt relaterat till valresultatet

SD har flera gånger tidigare betonat att man i första hand vill ingå i en M-KD-regering och i andra hand ha ett aktivt samarbete i ett regeringsunderlag.

Partiet har även betonat att man ska ha inflytande i proportion till valresultatet. SD har även framhållit att om man inte får vara med i regeringen så vill man ha kompensation för det vilket innebär ännu mer inflytande.

ANALYS
Både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fokuserar nu på att säkra inflytande efter valet 2022 i en S-ledd respektive M-ledd regering. Tiden när partier kunde ge sitt passiva stöd till en regering eller statsminister utan att få en hel del tillbaka är över i svensk politik.

Nästan omöjligt

Det är nästintill matematiskt omöjligt för Magdalena Andersson (S) eller Ulf Kristersson (M) att bilda regering utan stöd från Vänstern eller SD – om man inte finner en alternativ lösning i mitten över de gamla blockgränserna, vilket inte tycks sannolikt i nuläget.

Skrämma mittenväljare

Båda sidor i politiken använder V och SD som slagträ i debatten och för att skrämma mittenväljare i endera riktningen. Mycket talar därför att valkampanjen 2022 till betydande del kommer att handla om hur de olika regeringsalternativen kommer att se ut.

I det sammanhanget ser Centerpartiet ut att vara det enda partiet som öppnar för att samverkan med båda de två statsministeraktuella partierna – Socialdemokraterna och Moderaterna.

Foto: Sverigedemokraterna

[yop_poll id="876"]

Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen