SD kräver att vara del av M-KD-regering vid valseger 2022

2021 10 09

– Det är ett krav från oss att vara del av en regering.

Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till DN ikväll. Han skärper därmed tonen mot Moderaterna inför valåret 2022.

Regeringsfrågan 2022

Moderaterna har tydligt signalerat att man vill bilda regeringsunderlag med SD, KD och Liberalerna i samband med nästa val men man har sagt nej till SD ska ingå i själva regeringen. När DN framhåller till Jimmie Åkesson att Moderaterna sagt nej till att ta med SD i regeringen svarar Jimmie (SD) med att peka på kommande förhandlingar.

Han vill inte – men jag vill

– Han vill inte det men jag vill det. Då får vi förhandla om det. Vi vill vara med. Vi har varit tydliga med att det är en ambition att sitta med i en regering efter valet. Om vi inte ska vara det så kommer det att ställa högre krav på formerna för samarbete och för vårt genomslag, säger SD-ledaren till DN.

Ska vara likvärdig part

Jimmie Åkesson betonar att partierna bör få inflytande i relation till sitt valresultat. I den Demoskopmätning som presenterades i dag ligger M och SD på 22 respektive 21 %.

– Vi ska vara en likvärdig part i ett regeringssamarbete och ha ett inflytande i proportion till vår storlek, säger Jimmie Åkesson.

Han understryker samtidigt att det SD inte drar några röda linjer utan att det är det sakpolitiska innehållet som avgör.

ANALYS

Sverigedemokraterna förstärker nu sina krav på inflytande om M-KD-SD-L vinner valet 2022. I sak är det ingen nyhet att SD vill sitta med i regeringen men formuleringarna i DN är skarpare än tidigare.

Sannolikt positionerar sig partiet inför möjliga regeringsförhandlingar efter valet och i grunden är det helt naturligt att SD självfallet vill ha så att säga 21 delars inflytande av 49 om SD får får 21 %, M 22 % och KD 6 % i valet vilket är nivåerna i dagens Demoskopmätning.

21/49-delar naturligt + bonus

Om SD inte ska ingå i regeringen samtidigt som M och KD ska det vill partiet få ut något mer än 21/49-delars inflytande eftersom man i så fall blir helt utan ministerposter. En slags bonus i form av till exempel frågor avseende migration, rättsväsen och pensionärer är att vänta. Att M skulle gå med på att höja socialförsäkringsnivåerna är inte troligt, på samma sätt som SD inte skulle gå med på ökad migration.

S-V-MP-C-sidan lär nu gå till förnyade angrepp mot M-KD med fokus på att en röst på M-KD är en röst för betydande SD-inflytande.

Foto: Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="748"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen