SD kräver att vara del av M-KD-regering vid valseger 2022

2021 10 09

– Det är ett krav från oss att vara del av en regering.

Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till DN ikväll. Han skärper därmed tonen mot Moderaterna inför valåret 2022.

Regeringsfrågan 2022

Moderaterna har tydligt signalerat att man vill bilda regeringsunderlag med SD, KD och Liberalerna i samband med nästa val men man har sagt nej till SD ska ingå i själva regeringen. När DN framhåller till Jimmie Åkesson att Moderaterna sagt nej till att ta med SD i regeringen svarar Jimmie (SD) med att peka på kommande förhandlingar.

Han vill inte – men jag vill

– Han vill inte det men jag vill det. Då får vi förhandla om det. Vi vill vara med. Vi har varit tydliga med att det är en ambition att sitta med i en regering efter valet. Om vi inte ska vara det så kommer det att ställa högre krav på formerna för samarbete och för vårt genomslag, säger SD-ledaren till DN.

Ska vara likvärdig part

Jimmie Åkesson betonar att partierna bör få inflytande i relation till sitt valresultat. I den Demoskopmätning som presenterades i dag ligger M och SD på 22 respektive 21 %.

– Vi ska vara en likvärdig part i ett regeringssamarbete och ha ett inflytande i proportion till vår storlek, säger Jimmie Åkesson.

Han understryker samtidigt att det SD inte drar några röda linjer utan att det är det sakpolitiska innehållet som avgör.

ANALYS

Sverigedemokraterna förstärker nu sina krav på inflytande om M-KD-SD-L vinner valet 2022. I sak är det ingen nyhet att SD vill sitta med i regeringen men formuleringarna i DN är skarpare än tidigare.

Sannolikt positionerar sig partiet inför möjliga regeringsförhandlingar efter valet och i grunden är det helt naturligt att SD självfallet vill ha så att säga 21 delars inflytande av 49 om SD får får 21 %, M 22 % och KD 6 % i valet vilket är nivåerna i dagens Demoskopmätning.

21/49-delar naturligt + bonus

Om SD inte ska ingå i regeringen samtidigt som M och KD ska det vill partiet få ut något mer än 21/49-delars inflytande eftersom man i så fall blir helt utan ministerposter. En slags bonus i form av till exempel frågor avseende migration, rättsväsen och pensionärer är att vänta. Att M skulle gå med på att höja socialförsäkringsnivåerna är inte troligt, på samma sätt som SD inte skulle gå med på ökad migration.

S-V-MP-C-sidan lär nu gå till förnyade angrepp mot M-KD med fokus på att en röst på M-KD är en röst för betydande SD-inflytande.

Foto: Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="748"]