SD kräver att vara del av M-KD-regering vid valseger 2022

2021 10 09

– Det är ett krav från oss att vara del av en regering.

Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till DN ikväll. Han skärper därmed tonen mot Moderaterna inför valåret 2022.

Regeringsfrågan 2022

Moderaterna har tydligt signalerat att man vill bilda regeringsunderlag med SD, KD och Liberalerna i samband med nästa val men man har sagt nej till SD ska ingå i själva regeringen. När DN framhåller till Jimmie Åkesson att Moderaterna sagt nej till att ta med SD i regeringen svarar Jimmie (SD) med att peka på kommande förhandlingar.

Han vill inte – men jag vill

– Han vill inte det men jag vill det. Då får vi förhandla om det. Vi vill vara med. Vi har varit tydliga med att det är en ambition att sitta med i en regering efter valet. Om vi inte ska vara det så kommer det att ställa högre krav på formerna för samarbete och för vårt genomslag, säger SD-ledaren till DN.

Ska vara likvärdig part

Jimmie Åkesson betonar att partierna bör få inflytande i relation till sitt valresultat. I den Demoskopmätning som presenterades i dag ligger M och SD på 22 respektive 21 %.

– Vi ska vara en likvärdig part i ett regeringssamarbete och ha ett inflytande i proportion till vår storlek, säger Jimmie Åkesson.

Han understryker samtidigt att det SD inte drar några röda linjer utan att det är det sakpolitiska innehållet som avgör.

ANALYS

Sverigedemokraterna förstärker nu sina krav på inflytande om M-KD-SD-L vinner valet 2022. I sak är det ingen nyhet att SD vill sitta med i regeringen men formuleringarna i DN är skarpare än tidigare.

Sannolikt positionerar sig partiet inför möjliga regeringsförhandlingar efter valet och i grunden är det helt naturligt att SD självfallet vill ha så att säga 21 delars inflytande av 49 om SD får får 21 %, M 22 % och KD 6 % i valet vilket är nivåerna i dagens Demoskopmätning.

21/49-delar naturligt + bonus

Om SD inte ska ingå i regeringen samtidigt som M och KD ska det vill partiet få ut något mer än 21/49-delars inflytande eftersom man i så fall blir helt utan ministerposter. En slags bonus i form av till exempel frågor avseende migration, rättsväsen och pensionärer är att vänta. Att M skulle gå med på att höja socialförsäkringsnivåerna är inte troligt, på samma sätt som SD inte skulle gå med på ökad migration.

S-V-MP-C-sidan lär nu gå till förnyade angrepp mot M-KD med fokus på att en röst på M-KD är en röst för betydande SD-inflytande.

Foto: Jimmie Åkesson, FB

[yop_poll id="748"]

Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen