NORRKÖPINGS TIDNINGAR: SD-kommunalråd sålde hemligt försvarsmaterial

2022 11 02

Det sverigedmokratiska kommunalrådet i Norrköping, Christopher Jarnvall, sålde hemligt försvarsmaterial till ett franskbaserat företag, uppger Norrköpings Tidningar. 

Försäljningen gav honom en kvarts miljon.

– Jag kan säga så här, hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det, framhåller han för Norrköpings tidningar, som kommer med avslöjandet.

Jarnvall tillägger:

– Jag hade inte en aning om att det här var känslig information.

Kan ha varit mer pengar

Enligt uppgifter från Försvarsmakten till tidningen kan beloppet, 250 000, ha varit väsentligt högre.

– Ja, det här kontraktet var bara för första kvartalet av 2001. Det ska finnas fler kontrakt, han har säkerligen fått mer pengar, påpekar källan.

Affären ska ha ägt rum i samband med upphandlingen av helikoptrar till det svenska försvaret under 1990-talet som försäljningen ägde rum.

Det nyblivna SD-kommunalrådet jobbade så dags med information inom Försvarsmakten och hade tillgång till dess lokaler. Parallellt drev han en verksamhet som informatör och konsult.

Kommunalrådspost i Norrköping

Christopher Jarnvall, förstanamn på valsedlarna, och hans SD nådde framgångar i kommunvalet i Norrköping. Men precis som i regeringen finns inte partiet med i det kommunala styret. Däremot ger man sitt stöd till de tre partier som kommer att leda kommunen den kommande mandatperioden: Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Dock såg Jarnvall när det nya kommunstyret presenterades att det var naturligt att partiet skulle ha en kommunalrådspost i Norrköping.

– Det är viktigt, för då är vi ju med och styr på riktigt, framhöll han för SR.

Jarnvall fick sin önskan igenom och är i dag ett av en handfull kommunalråd.

Han har också gjort sig ett namn såsom programledare för SD:s partikanal Riks.

Foto: Arkiv

Text: Redaktionen