SD-basen i Göteborg frias

2021 09 29

SD:s interna utredning om anklagelser mot Jörgen Fogelklou har lett till ett friande.

Det innebär att Sverigedemokraternas kommunalråd och gruppledare i Göteborg kan stanna kvar i partiet.

Finns starka indicier

– Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans. Mot bakgrund av detta har partiets medlemsutskott lagt ner utredningen. Ärendet är därmed att betrakta som avslutat, uppger SD:s pressekreterare Christian Krappedal till TT.

Grov rasism

Det var Aftonbladet som granskade ett konto på skvaller- och smutskastningssajten Flashback som påstods ha kopplingar till Fogelklou. Mellan 2010 och 2011 publicerades bland annat följande kommentarer på kontot:

▪ Juden är roten till allt ont

▪ Jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!

Stort säkerhetsbolag

Aftonbladet hävdade att man kopplat en mejladress till Fogelklou samt att säkerhetsexperter ansåg det osannolikt att någon annan än SD-kommunalrådet låg bakom kommentarerna.

SD framhåller till TT enligt Expressen att partiet låtit ett av Nordens största säkerhetsbolaget granska ärendet.

Välkomnas av Fogelklou

Jörgen Fogelklou har hela tiden nekat till anklagelserna och andas nu ut.

– Det är välkommet men också väntat att partiet landat i samma slutsats som tidigare. Det är inte jag som skrivit inläggen och jag har varit medgörlig och transparent under hela processen för att det ska bli tydligt, meddelar Jörgen Fogelklou enligt Expressen.

Foto: Jörgen Fogelklou, FB

ANALYS

För SD är anklagelser om rasism i sociala medier något som bland annat försvårar samverkan med Moderaterna och KD. Med mindre än ett år till valet är dylika anklagelser och skandaler det sista SD:s samarbetspartier vill höras talan om och det blir av stor vikt för SD att agera resolut och med nolltolerans i liknande frågor framöver.

Samtidigt måste givetvis varje enskilt ärende granskas och bedömas individuellt. För SD är det dock viktigt att antalet ärenden minimeras.