JUST NU: Schlagermiljoner ska förstärka ukrainska militären

2022 05 30

Vinnaren i årets Eurovision Song Contest har stora planer för vad de ska göra med sitt pris.

Det ukrainska bandet Kalush Orchestra tog hem titeln i årets upplaga av Eurovision Song Contest med låten “Stefania”.

Bandet kommer dock inte ställa trofén, en avbildad mikrofon i kristall, i ett prisskåp. Istället har den sålts för att hjälpa Ukraina finansiera striderna mot Rysslands anfallskrig, rapporterar BBC.

Ska köpa drönare

Pokalen lades ut på auktion på Facebook och såldes till slut för 900 000 dollar, närmare 9 miljoner svenska kronor. Pengarna ska gå till att köpa drönare till Ukrainas militär.

– Jag tycker att det borde finnas på förstasidorna tills freden kommer, sade bandmedlemmen Oleh Psiuk i samband med uppträdandet på den största scenen för internationell schlagermusik.

Vapen och spaningsplan

Pengarna skulle exempelvis kunna användas för att köpa tre stycken ukrainsktillverkade PD-2-drönare.

En typ av drönare som redan används flitigt både av den ukrainska och ryska sidan och som kan fungera dels som vapen men också som spaningsflygplan, rapporterar Reuters med hänvisning till den ukrainska tv-presentatören Serhiy Prytula.

Vädjade till publiken

I ett tal under Eurovision-finalen vädjade Kalush Orchestra till publik och tv-tittare att inte betrakta kriget som en del av vardagen. Enligt FN har över 4 000 civila dödats i kriget och mer än 4 700 har skadats.

Hur många stridande soldater som har stupat är oklart, skriver BBC.

14 miljoner på flykt

Över 14 miljoner människor har flytt från sina hem efter det att Ryssland invaderade med sina bomber.

Minst sex miljoner av dem har flytt över gränsen, ofta till Polen, Ungern, Moldavien, Slovakien och Rumänien.

Uppgifter: hundratals bombanfall i timmen

Kriget i Ukraina har nu pågått i mer än tre månader och fredsförhandlingar har gått i stöpet. Det senaste från kriget är nu att ryska styrkor ger sig in i centrala Sievjerodonetsk i Luhansk-regionen, rapporterar Reuters.

Vittnesuppgifter till The Guardian hävdar att det sker hundratals bombanfall varje timme.

Foto: Armed Forces of Ukraine resp Eurovision Song Contest

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen