Satelliter ska skjutas upp från Sverige

2024 06 27

Satellituppskjutning från Sverige blir verklighet inom kort.

Om allt går enligt planerna kommer satelliter skjutas upp i rymden från rymdbasen Esrange i Kiruna från och med 2025.

Det meddelar rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) i dag, torsdag.

SSC har ingått ett avtal med amerikanska Firefly Aerospace och koreanska Perigee Aerospace för att kunna erbjuda satellituppskjutningar från rymdbasen i Kiruna.

– Vi är glada att kunna tillkännage detta historiska samarbete som kommer få en enorm inverkan på den globala marknaden, inte minst i Europa och USA, säger Charlotta Sund, vd på SSC, i ett uttalande.

– Avtalet kommer stärka samarbetet mellan USA och Sverige samtidigt som det erbjuder unika rymdmöjligheter för det svenska Nato-medlemskapet, fortsätter hon.  

”Främja nationell säkerhet för Natoländer”

Amerikanska Firefly Aerospace är en storspelare inom satellitbranschen. Deras raketer kan få upp nyttolaster på drygt ett ton till en omloppsbana på cirka 300 kilometers höjd, rapporterar Di.

– Firefly är otroligt ödmjuka inför samarbetet med SSC som innebär att vi blir det första amerikanska företaget som gör uppskjutningar från kontinentala Europa. Tillsammans låser vi upp en efterlängtad kapacitet för den europeiska satellitmarknaden, säger Fireflys vd Bill Weber.

Firefly samarbetar med den amerikanska militären, vilket skapar nya möjligheter för det svensk-amerikanska samarbetet.

År 2026 ska Fireflys Alpha-raket skjutas upp från Esrange.

– Den inledande Alpha-uppskjutningen, som är planerad till 2026, kommer möjliggöra taktiskt lyhörda rymduppdrag för att ytterligare främja nationell säkerhet för Natoländerna, skriver SSC i ett pressutskick.

”Den totala affären är viktigare”

Hur många årliga uppskjutningar som kommer att genomföras från Esrange är i dagsläget oklart.

– Än har vi inte satt någon siffra. De två vi jobbar med nu kan skjuta upp olika storlekar på satelliter och i olika omloppsbanor. Antalet uppskjutningar är inte avgörande utan snarare komplexiteten i projekten. Vi behöver standardisera uppskjutningsprocesserna och jobba med skala. Den totala affären är viktigare än antalet raketer.

Det säger Charlotta Sund till Di.

Foto: Swedish Space Corporation, SSC

Text: Redaktionen


Coop inför ny metod för att köpa avokado

2024 06 29

Coop ska satsa på en ny metod för att ge kunderna en bättre chans att köpa bra avokado.

Det är ingen ovanlighet att köpa avokado vid affären bara för att komma hem och se att den inte är redo att ätas.

Nu inför Coop en ny metod som ska göra att fler kunder får en bättre chans att köpa mogen avokado.

Detta genom att placera så kallade skanners i butiker.

Det framhåller bolaget i ett pressmeddelande.

Går att se

Med hjälp av skannern så kommer kunderna kunna avgöra om avokadon är redo att tas hem eller inte.

Inledningsvis handlar det om en testperiod som sedan kommer att utökas.

– Från mitten av juli månad kommer Coop placera ut sammanlagt åtta avokadoskanners i sina butiker, från Luleå i norr till Lund i söder, meddelar Coop.

– Via skannern kommer Coops kunder kunna se om avokadon är redo att äta samma dag, om några dagar eller bör mogna hemma en längre tid.

“Alla känner igen sig”

Elise Andersson, inköp- och sortimentsansvarig frukt, grönsaker och blommor på Coop Sverige, uttalar sig.

– Vi känner alla igen oss i problematiken framför avokadohyllan. Vi klämmer och känner, och ibland blir vi inte klokare för detta och samtidigt riskerar vi att skada de avokados vi prövar oss fram med, säger hon.

– Nu kommer klara besked vilket minskar såväl klämmandet på varan samt svinnet hemma och i butik. Vi tror att denna skanner kan få stor genomslagskraft i marknaden. Om de tas emot väl kommer fler butiker att få dessa framöver.

Först i Sverige

I bland annat Schweiz och Nederländerna har konceptet testats förut, men Coop är först ut i Sverige.

– Coop blir först inom svensk dagligvaruhandel med att erbjuda skanning av den populära frukten för såväl fredagstacomiddagen som hälsotallriken.

– Skannrarna har tidigare provats med stor kundnöjdhet i Nederländerna och Schweiz. Utöver stort intresse och nyfikenhet bland kunderna har även svinnet i butik minskat där antalet avokados som bör ätas omgående minskat från cirka 10 procent av totalen till sex procent, och det bara sju dagar efter att skannern införts.

Så fungerar det

Elise Andersson förklarar vidare hur processen fungerar.

– Skannern tittar på det spektrala fingeravtrycket för en avokado, jämför den med data som samlats in med dess egen databas och avgör då hur mogen frukten är och skickar sedan tillbaka informationen som då syns på skärmen för kund eller butiksmedarbetare.

Foto: Coop Sverige resp Thought Catalog

Text: Redaktionen


Svenska turister på Cypern varnas – riskerar skyhög räkning

2024 06 28

Svenska folket älskar Cypern.

Önationen i Medelhavet toppar listan över de mest populära resmålen för barnfamiljer hos Apollo.

Även hos resebyråer som Ving och Ticket hittas Cypern bland de mest bokade resorna under sommaren 2024.

Men svenskar som åker till det turistvänliga EU-landet riskerar att gå i en dyr fälla.

Delar av Cypern kopplar nämligen din telefon till det turkiska mobilnätet, vilket många resenärer inte tycks ha koll på.

Och det riskerar att bli en mycket dyr historia i form av skyhöga mobilräkningar för den som ger sig ut på nätet, varnar konsumentsajten Mobil.se.

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det, framhåller sajten.

Kan hamna på "fel sida"

Sedan ett par år tillbaka gäller samma roamingregler i hela EU. Det innebär att du kan använda telefonen i ett annat EU-land och betala lika mycket som du gör i Sverige.

Men trots det kan man växlas över till ett betydligt dyrare alternativ även om man befinner sig på rätt sida gränsen, och säkrast är därför att i inställningarna slå av mobilens automatiska val av nätverk.

– Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar, påpekar konsumentsajten.

EU: Var försiktiga

Det är inte bara turister på land som behöver tänka på riskerna med att råka koppla upp sig på fel nätverk.

Folk som resor med färjor måste också se upp. Lämnar man mobiltäckningen helt är risken att man blir uppkopplad till färjans eget mobilnät. Det går via satellituppkoppling vilket kostar enorma summor för konsumenten.

Det här kan ske även på resor mellan två EU-länder – exempelvis på färjan mellan Trelleborg och tyska Sassnitz.

– Var försiktig, lyder uppmaningen från EU själva.

– När du reser med båt eller flyg i EU kan du använda mobilen utan extra kostnad så länge du är uppkopplad till ett markbundet mobilnät, t.ex. i hamnen, på en flod eller på flygplatsen. Om trafiken i stället går via satellitsystem gäller inte EU-reglerna utan du måste betala för roamingen (utan några pristak). För att slippa extra kostnader kan du stänga av roaming eller aktivera flygplansläget när du är ombord, skriver unionen på sin hemsida.

Foto: G. Lemon

Text: Redaktionen