Satelliter ska skjutas upp från Sverige
2024 06 27
Satellituppskjutning från Sverige blir verklighet inom kort.
Om allt går enligt planerna kommer satelliter skjutas upp i rymden från rymdbasen Esrange i Kiruna från och med 2025.
Det meddelar rymdbolaget Swedish Space Corporation (SSC) i dag, torsdag.
SSC har ingått ett avtal med amerikanska Firefly Aerospace och koreanska Perigee Aerospace för att kunna erbjuda satellituppskjutningar från rymdbasen i Kiruna.
– Vi är glada att kunna tillkännage detta historiska samarbete som kommer få en enorm inverkan på den globala marknaden, inte minst i Europa och USA, säger Charlotta Sund, vd på SSC, i ett uttalande.
– Avtalet kommer stärka samarbetet mellan USA och Sverige samtidigt som det erbjuder unika rymdmöjligheter för det svenska Nato-medlemskapet, fortsätter hon.
”Främja nationell säkerhet för Natoländer”
Amerikanska Firefly Aerospace är en storspelare inom satellitbranschen. Deras raketer kan få upp nyttolaster på drygt ett ton till en omloppsbana på cirka 300 kilometers höjd, rapporterar Di.
– Firefly är otroligt ödmjuka inför samarbetet med SSC som innebär att vi blir det första amerikanska företaget som gör uppskjutningar från kontinentala Europa. Tillsammans låser vi upp en efterlängtad kapacitet för den europeiska satellitmarknaden, säger Fireflys vd Bill Weber.
Firefly samarbetar med den amerikanska militären, vilket skapar nya möjligheter för det svensk-amerikanska samarbetet.
År 2026 ska Fireflys Alpha-raket skjutas upp från Esrange.
– Den inledande Alpha-uppskjutningen, som är planerad till 2026, kommer möjliggöra taktiskt lyhörda rymduppdrag för att ytterligare främja nationell säkerhet för Natoländerna, skriver SSC i ett pressutskick.
”Den totala affären är viktigare”
Hur många årliga uppskjutningar som kommer att genomföras från Esrange är i dagsläget oklart.
– Än har vi inte satt någon siffra. De två vi jobbar med nu kan skjuta upp olika storlekar på satelliter och i olika omloppsbanor. Antalet uppskjutningar är inte avgörande utan snarare komplexiteten i projekten. Vi behöver standardisera uppskjutningsprocesserna och jobba med skala. Den totala affären är viktigare än antalet raketer.
Det säger Charlotta Sund till Di.
Foto: Swedish Space Corporation, SSC
Text: Redaktionen