SAS stoppar flygningar och Sverige tar hem ambassadpersonal

2022 05 18

Europa förbereder sig för något förfärligt – krig.

SAS stoppar nu sina flygningar till Kiev. Säkerhetsläget har blivit för allvarligt.

Enda direktflyget

– På grund av situationen mellan Ryssland och Ukraina och möjlig påverkan på flygplatser och luftrum har SAS beslutat att ställa in på tisdag, säger SAS presschef John Eckhoff till TV2 Norge.

På tisdagarna går SAS enda direktflyg från Norden vilket trafikerar via sträckan Oslo till Kiev.

Även Norwegian

– Riskvärderingen inkluderar också att undvika Ukrainas luftrum fram till 27 februari. SAS utvärderar fortlöpande situationen och kommer att ta beslut för flighten tisdag 1 mars vid en senare tidpunkt, säger Eckhoff.

Även flygbolaget Norwegian har beslutat att inte längre flyga över Ukraina tills vidare.

Fruktar 85 000 dödsoffer

USA och Storbritannien befarar att Ryssland när som helst kan gå till anfallskrig mot Ukraina och dess 44 miljoner invånare. Enligt bedömare kan det resultera i 85 000 dödsoffer och en befarad flyktingvåg på upp till fem miljoner personer in till EU.

Största kriget sen 1945

– Kan bli det största kriget i Europa sedan 1945 sett till rena storleken. Jag tror folk behöver inse kostnaderna i rena liv som det kan leda till. Inte bara för ukrainare utan även för ryssar, säger Storbritanniens premiärminister, säger Boris Johnson till BBC.

Putinregimen ljuger

Ryssland har flera gånger lovat att man inte kommer att gå till anfall men Väst tror att Putinregimen ljuger och flera länder förbereder sig nu för att det kan sluta så illa att krig bryter ut.

Det står redan klart att Moskva trots att man meddelat att man drar ned på trupperna istället har gjort tvärtom och ökat truppnärvaron.

Sveriges regering meddelar nu att man vidtar åtgärder och minskar på personalen vid Sveriges ambassad i Kiev.

En del stannar

Viss personal kommer stanna kvar och Sveriges ambassad i Kiev i Ukraina kommer att fortsätta med konsulär verksamhet, diplomatiska uppdrag och bistånd.

Foto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet, SAS AB

Text: Redaktionen