JUST NU: SAS-plan tvingades vända över södra Sverige

2022 05 16

Ett SAS-plan på väg från Stockholm tvingades vända över södra Sverige sent på måndagskvällen.

Flygplanet lyfte från Arlanda kvart över nio på måndagskvällen och hade hunnit en bra bit i luften när incidenten inträffade.

Uppe i luften 30 minuter

Exakt vad som har inträffat är fortfarande okänt men flygplanet hade varit i luften i cirka 30 minuter när passagerarna fick erfara att flygplanet plötsligt tvingades vända.

På väg till Legoland-staden

Planet var på väg mot orten Billund som är beläget mellan de danska städerna Esbjerg och Århus på Jylland – det vill säga hemorten för världsberömda Legoland.

Enligt uppgifter till media ska det handla om någon typ av motorproblem.

Piloterna

Planet befann sig inte riktigt halvvägs mellan Stockholm och slutdestinationen i Danmark när piloterna fattade beslut om att det inte var lämpligt att slutföra färden enligt fastlagd plan.

Det skall ha befunnit sig 48 passagerare ombord på flygplanet.

Ovanför Småland

Enligt SAS presschef skall det inte ha varit tal om något nödläge.

Planet skall ha hunnit passerat luftrummet ovanför Katrineholm och Motala och befunnit sig ovanför Jönköping i Småland när det tvingades vända.

Annat plan

– Man bestämde sig för att gå tillbaka och landa och byta flygplan och låta passagerarna åka med ett annat säger SAS presschef Alexandra Lindgren Kaoukji till Aftonbladet.

Landningen kunder genomföras utan problem.

– Planet har landat en normal landning. Det var indikation på ett tekniskt problem, säger Ellen Laurin vid Swedavias pressavdelning till Expressen.

Tvingades utrymma 10 gater

Svensk flygtrafik drabbades av en annan incident tidigare på måndagen då delar av Arlanda utrymdes på grund av ett misstänkt olaga hot.

Hotet var riktat mot ett flygplan och man tvingades enligt Swedavia evakuera gate 1 till 10 i terminal 5 på Arlanda i Stockholm.

Säkerhetshändelse

– På grund av en pågående säkerhetshändelse genomförs en kontrollerad utrymning av en av pirerna i Terminal 5. Om du befinner dig i området för gaterna 1-10 ska du följa instruktioner från personal på plats och gå mot pir F, gick Swedavia ut med på sin hemsida. 

Arkivfoto: SAS Group

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen