JUST NU: SAS-plan tvingades vända över södra Sverige

2022 05 16

Ett SAS-plan på väg från Stockholm tvingades vända över södra Sverige sent på måndagskvällen.

Flygplanet lyfte från Arlanda kvart över nio på måndagskvällen och hade hunnit en bra bit i luften när incidenten inträffade.

Uppe i luften 30 minuter

Exakt vad som har inträffat är fortfarande okänt men flygplanet hade varit i luften i cirka 30 minuter när passagerarna fick erfara att flygplanet plötsligt tvingades vända.

På väg till Legoland-staden

Planet var på väg mot orten Billund som är beläget mellan de danska städerna Esbjerg och Århus på Jylland – det vill säga hemorten för världsberömda Legoland.

Enligt uppgifter till media ska det handla om någon typ av motorproblem.

Piloterna

Planet befann sig inte riktigt halvvägs mellan Stockholm och slutdestinationen i Danmark när piloterna fattade beslut om att det inte var lämpligt att slutföra färden enligt fastlagd plan.

Det skall ha befunnit sig 48 passagerare ombord på flygplanet.

Ovanför Småland

Enligt SAS presschef skall det inte ha varit tal om något nödläge.

Planet skall ha hunnit passerat luftrummet ovanför Katrineholm och Motala och befunnit sig ovanför Jönköping i Småland när det tvingades vända.

Annat plan

– Man bestämde sig för att gå tillbaka och landa och byta flygplan och låta passagerarna åka med ett annat säger SAS presschef Alexandra Lindgren Kaoukji till Aftonbladet.

Landningen kunder genomföras utan problem.

– Planet har landat en normal landning. Det var indikation på ett tekniskt problem, säger Ellen Laurin vid Swedavias pressavdelning till Expressen.

Tvingades utrymma 10 gater

Svensk flygtrafik drabbades av en annan incident tidigare på måndagen då delar av Arlanda utrymdes på grund av ett misstänkt olaga hot.

Hotet var riktat mot ett flygplan och man tvingades enligt Swedavia evakuera gate 1 till 10 i terminal 5 på Arlanda i Stockholm.

Säkerhetshändelse

– På grund av en pågående säkerhetshändelse genomförs en kontrollerad utrymning av en av pirerna i Terminal 5. Om du befinner dig i området för gaterna 1-10 ska du följa instruktioner från personal på plats och gå mot pir F, gick Swedavia ut med på sin hemsida. 

Arkivfoto: SAS Group

Text: Redaktionen