JUST NU: SAS nya varning

2022 06 08

Flygbolaget SAS har redan ställt in drygt 4 000 flygningar i sommar.

Nu varnar flygbolaget för att fler flyg kommer att ställas in, rapporterar norska TV2.

– Vi har redan ställt in flera avgångar i förväg. Det är en liten andel av det totala, men vi är naturligtvis ledsen för de berörda, även om de allra flesta av dessa bokas om till flyg samma dag. Det kan fortfarande bli flera enskilda avbokningar i sommar, säger Tonje Bjerve Sund, presschef på SAS, till nyhetskanalen.

En utmaning

Anledningen till de inställda flygen är enligt SAS personalbrist, leveransförseningar och en effekt av det kökaos som råder på flygplatser runt om i världen.

– Det här är utmanande för alla inom flygbranschen. I två år har planen befunnit sig på marken och nu kommer hela flygindustrin att vara på marschhöjd igen, säger Tonje Bjerve Sund.

Svår situation

Nya eventuella avbokningar kan, enligt Tonje Bjerve Sund, bero på brist på besättningspersonal, dåligt väder eller tekniska utmaningar.

– Det är vår avsikt att alla flygplan ska åka som vanligt, och till en stor del, så kommer de flesta att göra det. Trots det kan det uppstå enskilda fall på grund av en svår situation som hela flygbranschen befinner sig i just nu, säger hon till TV2 och tillägger:

– Vi jobbar stenhårt för att lösa utmaningarna, tillsammans med flygplatserna och resten av flygbranschen.

Uppmaningen

Kaoset på flygplatser runt om i världen kan leda till förseningar och ändrade rutter.

Tonje Bjerve Sund uppmanar resenärer att förbereda sig inför sommarens resa.

– Folk måste förbereda sig. Kontrollera alla dokument i förväg och dyk upp i god tid. Vi har även fördubblat personalstyrkan på vårt kundcenter och vill hjälpa alla resenärer så bra som möjligt om det dyker upp utmaningar i sommar, säger hon till TV2.

Foto: SAS Group

Text: Redaktionen