SVERIGE: Säpos löfte efter chockbeskedet

2022 08 26

På torsdagen meddelade Gotlands tingsrätt att Centerpartiets partiledare Annie Lööf har tilldelats ett målsägandebiträde efter mordet i Almedalen i somras.

C-ledaren uppges har varit en måltavla för Theodor Engström, som greps i Visby under Almedalsveckan efter att Ing-Marie Wieselgren knivmördats på öppen gata.

– Så som den här brottsmisstanken är formulerad och delgiven den misstänkte så är det här brottet riktat mot henne, sa kammaråklagare Henrik Olin till SVT.

Beskedet kom som en chock.

Samtliga partiledare slöt upp bakom Annie Lööf.

Ebba Busch (KD) varnade för att hot mot politiker ”undergräver demokratin”.  

Du (Annie Lööf, reds. anm) har mitt helhjärtade stöd i den här processen. Hot mot politiker undergräver demokratin och säkerheten måste kunna tryggas, skrev hon på Twitter.

Säpos besked: Ska inte påverka valrörelsen

På fredagen har Säkerhetspolisen kommenterat uppgifterna.

Säpo betonar att politiker inte ska behöva ställa in sina planerade valmöten. 

Karl Melin, presschef på Säpo, konstaterar att det är viktigt att valrörelsen kan fortgå som vanligt.

– Det är oerhört viktigt att skydda demokratin och möjliggöra att politiker kan genomföra sina uppdrag. De ska kunna träffa väljare och liknande, säger han till SR Ekot.

Jobbar intensivt

Karl Melin tillägger att Säkerhetspolisen ständigt arbetar för att politiker ska kunna genomföra sitt arbete.

– Vi jobbar med att dimensionera skyddet för att politiker så långt som möjligt ska kunna genomföra sitt uppdrag, det är ju en grundbult att skydda demokratin och det demokratiska valet, säger han till radiokanalen

"Väldigt omskakande"

Annie Lööf (C) har kommenterar uppgifterna om att hon har varit en tänkt måltavla i samband med knivattacken i Almedalen. 

I en intervju med Sveriges Radio beskriver hon känsloförloppet. 

– Jag har vetat en längre tid så jag har hunnit bearbeta det just detta. Sen är det såklart så att det här berör mig på djupet. Det är väldigt omskakande. Det ingår i mitt jobb att fortsätta valrörelsen sen jag fick beskedet. I dag är jag i Halland och ska vidare till Göteborg och Värmland, men det är klart att oron finns med mig, säger hon till radiokanalen. 

Foto: Säpo resp Centerpartiet

Text: Redaktionen