JUST NU: Säpo varnar – Ryssland avlyssnar svenska mobiler

2022 04 04

Säkerhetspolisen mobiliserar för att kunna stå emot ökat ryskt spionage på svensk mark.

Det ryska spionaget i Sverige ökar på nytt, rapporterar Sveriges Radio i natt.

Ryska agenter

Enligt Säkerhetspolisen (Säpo) tvingas nu myndigheten lägga i ytterligare en växel för att för att både förhindra och störa pågående spionage som ryska agenter bedriver i Sverige.

– Det handlar bland annat om att försöka störa de underrättelseofficerare som finns i landet, säger Daniel Stenling, som är chef för kontraspionaget på Säpo, till SR.

Avlyssnar mobiler

Enligt Stenling använder sig de ryska spionerna av en mängd olika omfattande tekniska verktyg för att lägga vantarna på viktig myndighetsinformation. Bland annat bedriver man signalspaning och lyssnar av mobiltelefoner.

Främst handlar det om att säkra uppgifter om Sveriges försvar och forskning, men Säpo säger att man även är angelägna om att följa hur politiker och andra beslutsfattare tänker i särskilda frågor.

Hundratals spioner

Förekomsten av ryskt spionage mot Sverige har ökat de senaste åren. I november uppgav Säpo att det fanns hundratals spioner på plats i landet, enligt SVT.

– Vi vet att var tredje rysk diplomat jobbar under det vi kallar diplomatisk täckmantel och egentligen arbetar åt någon av Rysslands underrättelsetjänster, sade Daniel Stenling enligt DN i höstas.

Maskerade företag

Enligt Säpos uppgifter till SR är dock spionaget betydligt mer omfattande än så. Utöver “diplomater” handlar det även om spioner som tillfälligt reser in i landet.

En del spionage maskeras också i vad som framstår som legitim företagsverksamhet.

Intensifierat arbete

När den säkerhetspolitiska utvecklingen har spänts ytterligare sedan Rysslands invasion av Ukraina har också det ryska intresset för Sveriges angelägenheter intensifierats, precis som Säpos arbete för att stå emot spionaget.

– Det gäller att vara extra uppmärksam i rådande läge, sade Anna Sjöberg, operativ chef på Säkerhetspolisen, i mitten av mars.

Säkerhetshotande konspirationer

Enligt myndighetens hemsida arbetar Säpo aktivt med att analysera utländskt spioneri och säkerhetshotande konspirationer.

– Konspirativt beteende är en naturlig del i spioneri för att ge omgivningen en falsk bild av vad som verkligen pågår, som till exempel att använda falska namn eller täckbefattningar, framhäver Säpo.

Foto: Säpo

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen