JUST NU: Säpo varnar – Ryssland avlyssnar svenska mobiler

2022 04 04

Säkerhetspolisen mobiliserar för att kunna stå emot ökat ryskt spionage på svensk mark.

Det ryska spionaget i Sverige ökar på nytt, rapporterar Sveriges Radio i natt.

Ryska agenter

Enligt Säkerhetspolisen (Säpo) tvingas nu myndigheten lägga i ytterligare en växel för att för att både förhindra och störa pågående spionage som ryska agenter bedriver i Sverige.

– Det handlar bland annat om att försöka störa de underrättelseofficerare som finns i landet, säger Daniel Stenling, som är chef för kontraspionaget på Säpo, till SR.

Avlyssnar mobiler

Enligt Stenling använder sig de ryska spionerna av en mängd olika omfattande tekniska verktyg för att lägga vantarna på viktig myndighetsinformation. Bland annat bedriver man signalspaning och lyssnar av mobiltelefoner.

Främst handlar det om att säkra uppgifter om Sveriges försvar och forskning, men Säpo säger att man även är angelägna om att följa hur politiker och andra beslutsfattare tänker i särskilda frågor.

Hundratals spioner

Förekomsten av ryskt spionage mot Sverige har ökat de senaste åren. I november uppgav Säpo att det fanns hundratals spioner på plats i landet, enligt SVT.

– Vi vet att var tredje rysk diplomat jobbar under det vi kallar diplomatisk täckmantel och egentligen arbetar åt någon av Rysslands underrättelsetjänster, sade Daniel Stenling enligt DN i höstas.

Maskerade företag

Enligt Säpos uppgifter till SR är dock spionaget betydligt mer omfattande än så. Utöver “diplomater” handlar det även om spioner som tillfälligt reser in i landet.

En del spionage maskeras också i vad som framstår som legitim företagsverksamhet.

Intensifierat arbete

När den säkerhetspolitiska utvecklingen har spänts ytterligare sedan Rysslands invasion av Ukraina har också det ryska intresset för Sveriges angelägenheter intensifierats, precis som Säpos arbete för att stå emot spionaget.

– Det gäller att vara extra uppmärksam i rådande läge, sade Anna Sjöberg, operativ chef på Säkerhetspolisen, i mitten av mars.

Säkerhetshotande konspirationer

Enligt myndighetens hemsida arbetar Säpo aktivt med att analysera utländskt spioneri och säkerhetshotande konspirationer.

– Konspirativt beteende är en naturlig del i spioneri för att ge omgivningen en falsk bild av vad som verkligen pågår, som till exempel att använda falska namn eller täckbefattningar, framhäver Säpo.

Foto: Säpo

Text: Redaktionen