Säpo varnar för incident i Sverige – “tar på största allvar”

2024 08 29

Säpo går nu ut med en skarp varning.

Sverige fortsätter att stötta Ukraina militärt, ekonomiskt och humanitärt.

Stödet har varit pågående sedan inledningen av Rysslands fullskaliga invasion, precis som för många andra europeiska länder.

Samtidigt växer ett besvärande hot i samband med det, rapporterar SVT.

Säpo varnar

Säpo går nu ut med en skarp varning gällande ryskt sabotage på svensk mark till följd av Ukrainastödet.

– Dels har det varit incidenter där man har försökt ta sig in på företagens anläggningar fysiskt men vi har även sett drönare som försökt att dokumentera verksamheten och även transporterna till och från de här anläggningarna, säger generalsekreteraren Robert Limmergård till SVT.

“Tas på största allvar”

Säpo framhåller vidare att de tar hotet på stort allvar.

– Vi har från Säkerhetspolisens sida lyft främmande makts olovliga underrättelseverksamhet under många år, men det är nu som vi ser den här skillnaden och eventuellt en tendens till ett ökat ryskt risktagande. 

– Det är en förändring vi tar på största allvar och som vi agerar utifrån för att möta det hotet.

Bedöms ha ökat

I en lägesuppdatering från tidigare i somras framhöll Säpo att hotet mot Sveriges militära stöd till Ukraina bedöms ha ökat.

– I samband med Rysslands anfallskrig i februari 2022 identifierade Säkerhetspolisen tre sektorer där det finns skäl att vara vaksam för att motverka spionage och sabotage, förklarar Säpo.

– Det rör sig om energiförsörjningen, telekomsektorn och transporter av kritiska leveranser.

Runt om i Europa

Under den senaste tiden har flera olika sabotagedåd skett runt om i Europa som kopplas till rysk inblandning, bland annat i Tyskland.

Det är någonting som Säkerhetspolisen i Sverige följer noggrant.

– Sverige ingår numera i försvarsalliansen Nato vilket innebär att Sverige är säkrare, men även att den underrättelseverksamhet som riktas mot oss kan förändras, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

– Sverige befinner sig i ett allvarligt omvärldsläge som sannolikt kommer att bestå under en längre tid. Vi behöver därför lära oss att leva med det försämrade säkerhetsläget.

Foto: Säkerhetspolisen

Text: Redaktionen


JUST NU: Kvinna hittad död

2025 06 18

En kvinna har försvunnit från sin arbetsplats i Vänersborg

Hon försvann från jobbet mitt under pågående arbete på tisdagseftermiddagen.

Nu meddelar polisen att kvinnan hittats död. 

– Den försvunna kvinnan har anträffats avliden, framhåller polisen i ett uttalande. 

Anhöriga är underrättade.

Det finns i nuläget ingen misstanke om brott, uppger polisen. 

Stor sökinsats

Tidigare pågick en stor sökinsats efter kvinnan.

Militären och Missing People kopplades in.

– Det är en insats som leds av polismyndigheten, men där Försvarsmakten och Missing People kommer delta. Vi lägger en större resurs och kommer göra det fortsatt, sade polisen presstalesperson Adam Isaksson Samara till GP under pågående insats. 

Fakta polisens sökinsatser

- Varje år genomför polisen minst 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

- Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar.

- Polisen kan vid behov även ta hjälp av polisens insatsresurser eller andra myndigheter och organisationer, exempelvis Försvarsmakten.

- Polisen samlar information om den försvunna personen och tar fram en individuell profil. Den hjälper polisen att söka på rätt sätt och på rätt plats.

Foto: Polisen

Text: Redaktionen


JUST NU: Obligatoriskt krav för familjer stoppas

2025 06 18

Synen på obligatorisk förskola splittrar regeringspartierna.

Liberalernas förslag om krav på obligatorisk förskola möter stark kritik från Kristdemokraterna.

En av de yngsta riksdagsledamöterna uttrycker sin kritik och planerar att ta strid emot förslaget.

– Att staten skulle gå in och rycka bort barn, tvinga dem att sättas på förskola, de förslaget är så felriktat. Det är nästintill verklighetsfrånvänt, säger Mathias Bengtsson (KD) till SvD.

Förskolan som integrationsinsats

Det var i våras som Gulan Avci, riksdagsledamot för Liberalerna och utsedd till nationell samordnare mot utanförskap av sittande regering, kom med ett förslag om obligatorisk förskola från tre års ålder.

– Det är en viktig markering för att befästa förskolans viktiga roll i barns livslånga lärande, sa hon då till Sveriges Radio.

– Förskolan lägger grunden för att barn lär sig svenska språket, att de utvecklas socialt, och det bidrar i sin tur till att barn som går i förskolan får en bra start när de börjar i grundskolan.

KD kommer säga nej

Förslaget, som mötts av kraftig kritik från både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, skulle innebära förskoleplikt på 30 timmar i veckan för barn över tre år.

Men inom regeringspartierna råder ingen samsyn i frågan och Kristdemokraterna har inga planer på att släppa igenom förslaget.

– Det är som att man inte förstår hur en familj fungerar. I en iver att lösa en integrationsutmaning för en grupp, så kör man ett generellt tvång för alla. säger Mathias Bengtsson till SvD.

Läggs fram idag

Under onsdagen väntas integrationsminister Mats Persson, som är partikamrat med Gulan Avci i Liberalerna, få ta del av förslaget som är en del av en större utredning.

Enligt Skolverket går ungefär 95 procent av alla treåringar i förskola i nuläget. Gulan Avci menar att siffran är lägre i många utanförskapsområden och sedan tidigare finns även planer på obligatorisk språkförskola.

– Vi behöver göra mer för att alla barn ska få med sig svenska språket tidigt i livet och här spelar förskolan en viktig roll. Vi kommer införa obligatorisk språkförskola, sade statsminister Ulf Kristersson (M) när utredningen lades fram i november förra året.

– Det stärker också förutsättningarna för att klara skolan, som är ett viktigt vaccin mot utanförskap och kriminalitet.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen