Säpo varnar för våldsbejakande högerextremister i morgon lördag

2022 01 24

Säkerhetspolisens enhet för kontraterrorism går ut med en varning som kopplar till flera demonstrationer i Sverige i  morgon.

Det varnas för våldsbejakande extremism från flera håll inför demonstrationer i Stockholm och Göteborg i morgon lördag.

Våldsbejakande extremister

Bakgrunden är att Säpo meddelar att demonstrationer mot vaccinationsbevisen – vilket hålls både i Sveriges största och näst största stad i morgon – lockar till sig våldsbejakande högerextremister.

Säkerhetspolisen klargör att demonstrationerna har förhöjd risk.

Kan rekrytera uppger Säpo

– Det är ett tillfälle för dem att nå ut med sina budskap men också träffa människor som är arga och upprörda i syfte rekrytera, säger Susanna Trehörning, biträdande chef inom författningsskydd och kontraterrorism vid Säkerhetspolisen, till SVT.

Konspirationsteoretiker

Demonstrationen i huvudstaden i morgon har tillstånd för 3 000 personer och arrangeras av något som heter Frihetsrörelsen men arrangörerna hoppas på 20 000 deltagare.

– Även om det finns massa skäl att vara kritisk till covidpass är det värt att veta att den här demonstrationen kommer att organiseras av konspirationsteoretiska grupper som använder det som en inkörsport till deras alternativa världsbild, uppger Expo.

Folk bör tänka efter enligt Säpo

Säpo som å sin sida följer våldsbejakande extremister uppger att högerextremister medverkat vid tidigare coronademonstrationer.

– Vi värnar verkligen om demonstrations- och åsiktsfrihet, det är en grundbult i demokratin. Men det är viktigt att tänka till lite grann innan – vad är det jag vill göra vid den här demonstrationen och vad är det jag står för, säger Susanna Trehörning på Säkerhetspolisen, till SVT.

Oro för våldsamheter

SVT rapporterar att arrangörerna vill motverka våld och ser det som ett problem om det skulle uppstå våldsamheter vid demonstrationerna i morgon. Arrangörerna framhåller att de har kontakt med polisen.