Sänker räntan – igen

2023 12 18

Ett av Sverige största bolåneinstitut inledde månaden med en tidig julklapp.

Den 1 december sänktes bankens samtliga listräntor för bolån.

Nu agerar SBAB på nytt med ännu en “julklapp” före dopparedagen.

Banken sänker räntan på alla bindningstider mellan ett och tio år, bekräftar SBAB idag på måndagsmorgonen.

Vi sänkte samtliga bolåneräntor för bara ett par veckor sedan men eftersom marknadsräntorna fortsatt att falla skruvar vi ner våra räntor ytterligare, säger Mikael Inglander, vd på SBAB, i ett pressmeddelande.

– Vanligen är våra bolåneräntor mycket konkurrenskraftiga och vår ambition är att de ska fortsätta att vara det även framöver.

Från och med idag

Räntesänkningarna ligger mellan 0,30-0,45 procent och det är alltså fallande marknadsräntor, och därmed lägre upplåningskostnader, som ligger bakom beskedet.

Alla sänkningar gäller från och med idag, måndag den 18 december.

Listräntorna utgör underlag för kundernas bolåneränta och bostadens belåningsgrad, tillsammans med storleken på lånet, avgör hur stort ränteavdrag som görs från listräntan.

– Vi förstår att den kraftiga ränteuppgång som skett är kännbar för många som har bolån, uttryckte Mikael Inglander när SBAB sänkte räntorna även i november.

Bara SEB kvar

Under de senaste veckorna har flera banker i Sverige sänkt sina räntor.

På senare tid har även landets storbanker agerat, och efter att Handelsbanken i slutet av förra veckan meddelade att man också sänker återstår enbart SEB bland storbankerna.

– Om du ska binda lånen, bind dem på mellan tre månader till högst ett år, uppmanade sparekonomen Christina Sahlberg nyligen i en intervju med DN.

Samtliga räntor

Bindningstid

Förändring (procentenheter)

Ny listränta (%)

3 månader

Oförändrad

5,12

1 år

-0,30

4,87

2 år

-0,40

4,36

3 år

-0,45

4,13

4 år

-0,45

4,00

5 år

-0,45

3,96

7 år

-0,45

3,96

10 år

-0,45

3,96

Foto: Franz26

Text: Redaktionne


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen