Sänker prognosen – ”ta oron på allvar”
2025 05 09
Regeringen sänker prognosen för Sveriges BNP-tillväxt.
Prognosen sänks från 2,1 procent till 1,8 procent.
Det meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.
Prognosen justeras med anledning av det osäkra ekonomiska läget i världen. Svantesson hänvisar till USA:s handelstullar mot flera länder, inklusive EU.
Finansministern konstaterar att utvecklingen har lett till en ökad oro hos svenska hushåll.
– Den här oron ska man ta på allvar, säger Svantesson.
Flaggar för ny höjning
I april pausade Donald Trump sina skyhöga strafftullar mot alla länder förutom Kina i 90 dagar. En 10-procentig grundtull ligger dock kvar och även de tullar som Trump infört mot bilar, stål och aluminium finns kvar.
Finansministern understryker att läget är osäkert.
– Vi vet inte exakt var det kommer att landa. Däremot vet vi att det blir tullar och i flera fall riskerar de att bli betydligt högre än dagens 10 procent, säger hon.
WTO: ”Allvarligaste krisen sedan covid-19”
Regeringen revidering av Sveriges BNP-tillväxt kommer kort efter att Världshandelsorganisationen WTO sänkt sin prognos för global handel från solid tillväxt till nedgång.
Under rådande förhållanden väntas volymen av världshandeln med varor sjunka med 0,2 procent under 2025. Nedgången förväntas bli särskilt kraftig i Nordamerika, där exporten förutspås falla med 12,6 procent.
Siffrorna kan dock komma att justeras ned ytterligare.
Enligt WTO finns det ”allvarliga risker” som kan leda till en kraftigare nedgång på 1,5 procent i den globala varuhandeln. Organisationen pekar ut tillämpning av "ömsesidiga tullar” och större spridning av politisk osäkerhet som två risker.
– Jag är djupt oroad över osäkerheten kring handelspolitiken, inklusive relationen mellan USA och Kina. Den senaste tidens nedtrappning av tullspänningarna har tillfälligt lättat på en del av trycket på den globala handeln. Den bestående osäkerheten kan dock fungera som en broms för den globala tillväxten, och de svåraste konsekvenserna drabbar världens mest utsatta ekonomier, säger WTO:s generaldirektör Ngozi Okonjo-Iweala.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen