”Samhällsfarligt” rykte sprids i Sverige – kommun nedringd
2025 02 20
Östersunds kommun går på knäna under torsdagen.
Kommunens växel är nedringd.
Anledningen: Ett falskt rykte om ett utbrott av diarré-parasiten cryptosporidium.
Enligt ryktesspridarna har bakterierna spridit sig från Storsjön och ett stort antal personer uppges ha smittats.
Men det rör sig om ett falskt rykte.
Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg reagerar kraftigt på desinformationskampanjen.
– Vi håller på och undersöker ursprunget till ryktet. Det är samhällsskadligt och rent av farligt att sprida sådana rykten, säger han till Östersundsposten.
”Mycket allvarligt”
Östersunds kommun har kommenterat ryktesspridningen på sin hemsida.
– Östersunds kommun vill kraftfullt dementera de felaktiga uppgifter som sprids om att det skulle finnas cryptosporider i kommunens dricksvatten. Det pågår för närvarande en ryktesspridning från okänt håll, där bland annat media har blivit kontaktade, framhåller kommunen i ett uttalande.
Vidare skriver kommunen att dricksvattnet genomgår kontinuerliga tester och uppfyller alla kvalitetskrav. Det finns inga indikationer på att vattnet skulle vara förorenat eller utgöra någon hälsofara.
– Det här är helt felaktiga påståenden som vi ser mycket allvarligt på. Att sprida falsk information om dricksvattnets kvalitet kan skapa obefogad oro och i värsta fall påverka samhällsfunktioner, säger Anders Wennerberg och tillägger:
– Vi uppmanar alla att vara källkritiska och att alltid vända sig till officiella kanaler för korrekt information.
Fakta: Cryptosporidium
- Cryptosporidium är en parasit som kan orsaka diarrésjukdom hos människa. Sjukdomen sprids via vatten och mat och finns över hela världen. Smitta från djur till människa förekommer också.
- Sjukdomsbilden karaktäriseras av vattniga diarréer, buksmärtor, illamående, huvudvärk och feber. Kräkningar är mindre vanliga, framför allt hos vuxna. En del smittade får inga symtom alls. Komplikationer är ovanliga men om patienten har nedsatt immunitet kan diarrén vara livshotande.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto:
Text: Redaktionen