JUST NU: Sällsynt ryskt erkännande och nya explosioner

2022 08 16

På tisdagen har flera nya explosioner inträffat på den rysk-ockuperade halvön Krym.

Vid tidigare incidenter har Kreml skyllt på olyckshändelser.

I dag låter det annorlunda.

I ett ”sällsynt erkännande” bekräftar det ryska utrikesdepartementet att ”sabotörer” ligger bakom tisdagsmorgonens stora explosioner, rapporterar Reuters.

Enligt departementet är de skyldiga en väpnad grupp, bestående av personer som är lojala mot Ukraina och som utför sabotage mot militär logistik och försörjningsledningar på territorium som Ryssland kontrollerar.

Det är mycket ovanligt att Moskva erkänner att Ukrainalojala grupperingar påverkar de ryska krigsansträngningarna, uppger Reuters.

Uppgifter: Elitsoldater bakom attacken

Enligt en källa till New York Times var det ukrainska elitsoldater som låg bakom tisdagsmorgonens stora explosioner. Uppgifterna har inte verifierats.

Under dagen har flera nya explosioner rapporterats från halvön, erfar New York Times. 

Bland annat ska explosioner ha skett i Simferopol, huvudstaden på Krym.  Explosioner ska även ha inträffat på en rysk militärbas i Gvardejskoje, norr om huvudstaden.

Startade med en brand

Tisdagsmorgonens explosioner inträffade vid en ammunitionsdepå i norra Krym, nära staden Dzjanko.

Enligt det ryska försvarsdepartementet startade händelseförloppet med en brand  i ett militärt lager. Därefter inträffade explosionerna.

Inslag på statlig rysk tv visar en stor brand i en elstation nära staden och en serie stora explosioner vid horisonten. Enligt ryska myndigheter eskalerade explosionerna på grund av att ammunition detonerades vid en militärbas, rapporterar Reuters.

Det ryska utrikesdepartementet uppger att ingen har dödats eller skadats allvarligt.  

Däremot har infrastruktur förstörts och tagit skada  – bland annat flera kraftledningar, järnvägsinfrastruktur och några bostadshus på norra Krym.

Andra gången på två veckor

Tisdagens explosioner sker en vecka efter de kraftiga explosionerna vid den ryska flygbasen Saky på Krym.  

Ukrainska tjänstemän har antytt att explosionerna vid flygbasen var en ukrainsk specialoperation, men Moskva har hävdat att det var en olycka.

Ukraina har officiellt inte bekräftat att landets militär varit involverade i explosionerna.

Foto: Sociala medier

Text: Redaktionen