Säl tog sig upp på E4:an

2023 03 22

En ensam säl har förirrat sig upp på E4:an, strax norr om Norrvik.

Sälen upptäcktes vid 08-tiden på onsdagsmorgonen, rapporterar P4 Norrbotten.

– Nu befinner den sig mellan Piteå och Luleå i höjd med Rosvik. Den är precis vid vägen och vi har fått in många samtal om den här sälen, framhåller radiokanalens trafikredaktion.

”Ta det försiktigt”

Bilister, som befinner sig i närheten, uppmanas att vara uppmärksamma.

– Alla ni som kör förbi Rosvik på E4, där det alltså befinner sig en säl, bör köra försiktigt, betonar Trafikredaktionen.

Inte första gången

Det är inte första gången som en säl ställer till med oreda på vägar.

I Danmark 2015 upptäcktes en säl på E45 utanför staden Århus.

När polisen anlände till platsen hade en seriekrock inträffat, som med stor sannolikhet berodde på uppståndelsen kring djuret.

Sälen överlevde inte kalabaliken. Den blev påkörd och hann avlida av skadorna innan polispatrullen anlände.

– Det är oklart varifrån sälen kom, men att den skulle tagit sig dit från havet verkar osannolikt, sa Carsten Dahl vid Östjyllandspolisen i ett uttalande efter händelsen.

Huvudteori

Hur sälen hamnade på motorvägen utanför Århus är inte fastställt. 

Polisens huvudteori är att sälen ramlade ut på vägen i samband med en transport, vilket Expressen rapporterade om 2015.

Körde ihjäl säl

För över tio år sedan, 2011, simmade en säl vilse och tog sig upp på en väg norr om Norrtälje – 3,5 kilometer ifrån Norrtäljevägen där sälarna brukar vistas.

Åke Andersson upptäckte sälen när han kom körande, men han hann inte väja undan.

– Jag fattar inte hur den kunde hamna här. Först trodde jag det var en trasa eller en liten säck på vägen. Precis innan jag körde över den förstod jag att det var en sälunge, sa han till Aftonbladet kort efter olyckan.

Inträffar då och då

Bo Fernholm, zoolog på Naturhistoriska riksmuseet, berättar att det inträffar att sälar tar sig inåt land.  

Han berättar att man har hittat sälar som dött långt in på land på Antarktis

– De ger inte upp i första taget, det gäller livet. Sälarna måste ha närhet till vatten för att må bra, men kan ta sig fram långt på snö och is, säger han till Aftonbladet.

Foto: S. Adams

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen