Säkerhetsexpert uppmanar – undvik de här platserna

2023 08 17

Terrorhotnivån har höjts i Sverige – från en trea till en fyra på en femgradig skala.

Säkerhetspolisen, Säpo, uppmanar allmänheten att ”fortsätta leva som vanligt”, men att vara extra uppmärksamma på vad myndigheter lämnar för information.

Några officiella rekommendationer om att undvika publika platser och evenemang har inte utfärdats.

Jörgen Holmlund, lärare i underrättelsetjänst vid Försvarsskolan, anser dock att det kan vara lämpligt att undvika somliga platser med anledning av det förhöjda säkerhetsläget.

Då bör du vidta ökad vaksamhet

– Till exempel demonstrationer och motdemonstrationer med anledning av de koranbränningar som varit, där skulle jag säga undvik de platserna några timmar före och några timmar efter, säger säkerhetsexperten till TV4.

Jörgen Holmlund uppmanar även till ökad vaksamhet när man är ute bland folk och vid besök av olika evenemang.  

– Jag skulle vara ännu noggrannare i storstäder framför allt på att se över vilka demonstrationer som äger rum, och runt vilka kollektivtrafiks-knutpunkter. Man kan även hålla en ökad aktsamhet kring personer och grupper där något inte verkar stämma, som rör sig kring vissa objekt, säger han till tv-kanalen.

Flera uppmaningar

Polisen har tidigare gått ut med en skarp uppmaning inför kommande publika evenemang i Sverige.

Besökare uppmanas att vara extra vaksamma med anledning av den ökade hotbilden.

– Man ska iaktta vad som pågår runtomkring sig och hålla en vaksamhet runt sin egen person, sa Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling till SR Ekot under gårdagen.

Ta ut hörlurarna 

Polismyndigheten har även betonat att det kan vara en bra idé att ta ut sina hörlurar ur öronen för att öka vaksamheten.

– Ta ut hörlurarna, annars hör du inte vad som händer runt omkring dig.

– Det handlar om att höja den mentala medvetenheten om att det skulle kunna hända någonting och då är vår uppgift att förhindra eller förebygga det, och att ingripa ifall det händer, framhöll Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen, till SVT Nyheter i slutet av juli.

Foto: T. Williams

Text: Redaktionen