Säger ja till SD-initiativ

2021 06 20

Vänsterpartiet kommer att rösta ja till att fälla regeringen – även om det är SD som tar initiativet.

Det erfar Sveriges Radio i den allt hetare frågan om marknadshyror. En förutsättning är att även Moderaterna och Kristdemokraterna är med på båten.

V har givit S-MP-regeringen en tidsfrist på 48 timmar som löper ut på torsdag klockan 10. Nooshi Dadgostar (V) ger regeringen två alternativ:

✅ Alternativ 1 — Slopa förslaget om friare hyressättning helt och hållet.

✅ Alternativ 2 — Inled genast nya förhandlingar med hyresgästföreningen ingår.

– Om regeringen inte accepterar något av de här två alternativen så har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven som statsminister. Då har vi ett helt nytt läge i Sveriges riksdag, säger Nooshi (V).

ANALYS

Det har i media spekulerats på sistone om att Vänsterpartiet i kommande omröstningar om marknadshyror skulle vara extra upplåsta och begränsade. Att de inte skulle kunna agera som de vill – på grund av att de i vissa lägen kanske skulle komma att rösta på samma linje som SD.

Det skulle i grunden vara en alldeles tokig och bisarr situation – att Vänsterpartiet som utan tvekan är det parti som hela tiden varit den absolut största motståndaren till marknadshyror – inte skulle kunna rösta som de ville bara för att SD eventuellt röstar på samma linje. Det skulle ha varit en fars utan dess like men nu ser den farsen inte ut att bli verklighet.

Att V dock ställer som krav att M och KD är med på båten är naturligt – ty utan M och KD når man ändå inte upp till 175 mandat och då kan man inte fälla regeringen. Då skulle en omröstning med V och SD bara bli ett slag i luften.

[yop_poll id="208"]