Sabuni (L) indikerar flera områden där L och SD kan enas

2021 03 24

Inför Liberalernas viktiga omröstning på söndag om ja eller nej till ett M-KD-SD-L-styre pekar nu Nyamko Sabuni ut flera områden där L och SD har likheter – skolan, energipolitiken och brottsligheten.

– SD vill förstatliga skolan, det vill vi också. Vi behöver göra det för att få en likvärdig skola.

– Jag är orolig för Sveriges energiförsörjning när vi lägger ner planerbar, ren energi i form av kärnkraft till förmån för vindkraft.

– Vi har problem att hantera kriminalitet och vi borgerliga partier vill göra mer, det vill SD också, säger hon till TT enligt Skånska Dagbladet. Samtidigt framhåller Nyamko även områden där L inte kan förhandla med SD.

– Allt som inskränker den enskildes friheter och rättigheter. Rättsstatens principer, medias frihet – kärnvärden som bygger en liberal demokrati, säger hon till TT enligt SKD. Hon förklarar även varför det är viktigt att L fattar beslut.
– En linje som bara säger att vi vill ha en borgerlig regering men inte berättar hur man gör det möjligt är ingen linje. Då får man säga att vill ha en S-ledd regering, men man kan inte gå till val på att sitta i opposition, säger Sabuni till TT enligt Skånska Dagbladet och hon betonar även att det inte går att isolera de två ytterkantspartierna V och SD när de har 30 procent av mandaten i riksdagen.

ANALYS

Sanningens minut närmar sig för L som ska välja mellan M-KD-SD eller S-C-MP-V. Nyamko har rätt i att det troligen blir omöjligt att räkna bort V och SD i regeringsfrågan. Även om det finns matematiska möjligheter så ser de inte särskilt troliga ut då S och M inte vill bilda ett gemensamt styre.

Om L tar steget in i ett M-KD-SD-L-styre så kan det inte enbart bygga på vad L har för olikheter med SD - utan även vad man har för likheter. Nyamkos uppräkning av tre olika områden får ses som en tydlig indikation på var L ser goda samarbetsmöjligheter med SD och brottsligheten är en paradfråga för båda partierna. Hon nämner inte migrationspolitiken men det är ett område där M och SD har likartad uppfattning och där lär M och SD driva igenom sin politik till mycket stora delar.


PROGNOSEN: Då gör sommarvärmen comeback – “varmare än normalt”

2024 07 04

Sommarvärmen har ersatts med regn och rusk de senaste dagarna.

Och det kommer att bli sämre innan det blir bättre för alla som väntar på solen.

Ett mer omfattade lågtryck väntas in från sydväst under torsdagen och rör sig sakta upp över landet med regn och skurar, erfar SMHI:s meteorolog Christopher Greenland om torsdagen.

Han tillägger:

– I samband med lågtrycket väntas tilltagande vind från väst eller sydväst med upp mot friska eller hårda vindbyar. Ytterligare en portion med regn förs in från sydväst på fredagen.

SMHI: Mitten på nästa vecka

Men det gäller att ha tålamod. Bättre väder ser ut att vara på gång.

Det menar Christopher Greenlands kollega på SMHI, meteorologen Therese Fougman, som hänvisar till en längre prognos.

– Det ser ut som att det från mitten på nästa vecka skulle kunna bli lite varmare och stabilt väder. Lite mindre skurar, kanske lite mer sol. Vi får stå ut så länge och ta det goda med det onda, säger hon till Sveriges Radio.

Långtidsprognosen: "Varmare än normalt"

Prognosen får visst stöd från vädertjänsten Klart.se som tidigare förutspått att blött väder för Norrland och Västsverige långsamt kommer att ersättas med varmare väder under juli månad.

Enligt samma rapport, som visserligen togs fram i juni, ser den nuvarande månaden till och med ut att leva upp till ryktet om att vara årets varmaste månad för de flesta.

Det finns signaler som pekar på att det sannolikt blir varmare än normalt i stora delar av landet som får dominera vädret under juli månad, framhåller Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart, i långtidsprognosen.

"Vecka 30-31"

Undantaget blir mellersta och norra Norrland som under julis inledning spås få lägre temperaturer än vad det brukar vara så här års.

– Runt mitten av juli kommer emellertid värmen leta sig in till så gott som hela landet, fortsätter Lasse Rydqvist.

– Men det är framför allt under avslutningen, mot vecka 30-31, som kan bjuda på mer ordentlig högsommarvärme.

Regnigt hela veckan

Den här veckan, och helgen, blir dock som sagt en regnig historia. Det är både Klart och SMHI överens om.

– Under lördagen rör sig lågtrycket med regn och skurar åt nordost över norra Sverige. Samtidigt väntas ytterligare lågtryck från sydväst in över södra Sverige. Detaljerna i väderutvecklingen är ännu osäker, men som det ser ut fortsatt växlingsrikt väder med sol varvat med regn in över söndagen, kommenterar Christopher Greenland.

Foto: E. Robertson

Text: Redaktionen


Svenska butiker hotar lägga ned – tålamodet nästan slut

2024 07 03

Många svenska butiker hotar att lägga ned för att de har fått nog av ett allvarligt problem.

Svenska handlare utsätts ofta för brott, visar nya siffror.

Siffror från Svensk Handels Trygghetsbarometer visar att 50 procent, alltså varannan butik, har blivit utsatta för brott under det andra kvartalet 2024.

Det är en liten minskning jämfört med föregående kvartal, men en ökning på sju procentenheter jämfört med motsvarande period förra året.

Nu börjar många inom handeln bli rejält trötta på problemet.

– Handlarnas tålamod är inte oändligt, och allt fler funderar nu på att lägga ned sin butik till följd av upprepad brottslighet och en hopplöshet kring att rättsväsendet inte tar mängdbrotten på allvar, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett uttalande.

Olika typer av stöld

Det vanligaste brottet som butiker utsätts för är stöld, följt av hotfullt beteende från besökare eller kund.

Siffror från Svensk Handel visar att det stjäls för över 10,5 miljarder kronor i svenska butiker varje år.

43 procent av handlarna uppger i Trygghetsbarometern att de har utsatts för stöld den senaste veckan.

Stölderna kan ske på olika sätt. Utöver vanliga stölder så har det blivit allt vanligare att kunder fuskar med självskanningen.

– Det kan vara regelrätta stölder, men vi ser även hur allt fler privatpersoner passar på att medvetet slå in fel varor i självscanningen. Vi vill verkligen betona att även det är att klassa som stöld, vilket i slutändan kan leda till att möjligheten till självscanning försvinner, säger Nina Jelver.

Få polisanmäler

Det är dock vanligt att stölder aldrig polisanmäls.

Statistiken visar att fler än tre av fyra handlare avstår ifrån att göra en anmälan.

Det kan bero dels på att man inte hittar den skyldige, dels på att man känner att anmälan sällan ger resultat.

Från Svensk Handels sida kräver man nu att politiker och polisen ska ta till sig dessa siffror och vidta åtgärder.

– Vilka signaler skickas egentligen när tre av fyra handlare inte tycker det är mödan värt att polisanmäla? Samtidigt är det viktigt att poängtera att handeln har en viktig roll att spela. Vi måste polisanmäla alla typer av brott för att påvisa hur stort problemet faktiskt är, säger Nina Jelver.

Foto: Ica-gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen