Sabotage i Norrland – Säpo kopplas in
2024 08 31
Säpo är inkopplade till en situation i Kiruna.
Tidigare i veckan gick Säpo ut och varnade för att det råder en ökad risk för ryskt sabotage på svensk mark.
I dag lördag kommer uppgifter om att sabotage har inträffat i Norrland.
Närmare bestämt är det i närheten av Per Geijer-fyndigheten i Kiruna som det har skett.
Det rapporterar NSD och Omni.
Fyra maskiner
Det är fyra maskiner vid Per Geijer-fyndigheten som är drabbade.
Det förklarar det statliga svenska gruvbolaget LKAB.
– Maskinerna står i skogen och används för undersökningsborrningar på den plats där LKAB funnit järnmalm och kritiska mineral, meddelar LKAB.
– Någon har skurit sönder vattenslangar och däck, och tömt ut bränsledunkar. Detta har skett medan personal från entreprenörsfirman befunnit sig inne i borrmaskinerna.
Säpo kopplas in
LKAB bekräftar även att Säpo kopplas in i ärendet.
– LKAB har polisanmält händelserna och stärkt skyddet vid maskinerna.
– Även Säpo har kontaktats. Om allmänheten har gjort eller framöver gör några iakttagelser som kan kopplas till skadegörelsen, kontakta polisen.
Oklart vem
Det står ännu inte klart vem som bär ansvar för sabotaget.
För bara några dagar sedan gick dock Säpo ut med en varning för att det råder en ökad risk för ryskt sabotage på svensk mark.
– Vi har från Säkerhetspolisens sida under en period sett indikationer på en ökad rysk riskbenägenhet och det gäller då den säkerhetshotande verksamheten, säger presschef Karl Melin till SVT.
– Det här är brett, allting från påverkansoperationer till även sabotage, som riktar sig mot västvärlden och därmed mot Sverige.
Är en skillnad
Karl Melin fortsätter.
– Vi har från Säkerhetspolisens sida lyft främmande makts olovliga underrättelseverksamhet under många år, men det är nu som vi ser den här skillnaden och eventuellt en tendens till ett ökat ryskt risktagande.
Den ökade svenska militära, humanitära och ekonomiska stödet till Ukraina bedöms vara en bidragande anledning till det höjda hotet.
Foto: N. Söderman
Text: Redaktionen