JUST NU: Så ska regeringen bekämpa gängkriminaliteten

2022 04 28

Regeringen vill införa så kallade ungdomskriminalitetsnämnder i ett försök att stoppa nyrekrytering till Sveriges kriminella gäng.

Förslaget presenterades på en presskonferens under torsdagen som statsministern höll tillsammans med  justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman.

Ungdomskriminalitetsnämnder 

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) redogjorde för det nya förslaget om ungdomskriminalitetsnämnder. Förslaget är inspirerat av Danmark.

Nämnderna i Danmark består enligt ministern av sammansatta personer från socialtjänsten och polisen. Barn och unga får träffa domaren som fastlår en vård- och behandlingsplan.

Nu vill regeringen ta fram en svensk modell.

– Det gället att samhället fångar upp ungdomar i riskzonen för kriminalitet tidigare än vad vi gör i dag, säger Anders Ygeman.

Bryta segregationen

Presskonferensen hölls med anledning av påskhelgens våldsamma upplopp i Sverige.

Statsminister Magdalena Andersson konstaterade att det svenska samhället i dag är för svagt för att bryta den utbredda segregationen. Det handlar om mer än kriminalitet.

– Integrationen har varit för dålig samtidigt som vi har haft en för stor migration och samhället har varit för svagt, säger Magdalena Andersson.

Nytt paket med åtgärder

Tillsammans med sina kollegor presenterade statsministerns ett paket med åtgärder för att bekämpa kriminaliteten och bryta segregationen i samhället.

Förutom nämnda ungdomskriminalitetsnämnder handlar det bland annat om att ge polisen en utökad möjlighet till elektronisk avlyssning samt vistelseförbud för gängkriminella, även för personer som inte är dömda för brott.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen