SVERIGE: Så mycket sänks bränslepriset

2022 10 27

Regeringen och Sverigedemokraterna har beslutat att sänka skatten på bensin och diesel.

Priset blir en krona lägre per liter vid pump, rapporterar SVT Nyheter.

Det handlar om en tillfällig skattesänkning och den förväntas träda i kraft från och med den 1 januari 2023.

Regeringsunderlaget kommer att presentera förslaget under torsdagen i samband med att partierna offentliggör sitt första gemensamma budgetförslag.

– Bensin och dieselskatt är ett förslag i en kombination av åtgärder. 6,7 miljarder kronor satsar vi på att sänka skatten redan nu till årsskiftet, säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt, till SVT Nyheter.

Den tillfälliga skattesänkningen för energiskatten på bensin och diesel landar på 80 öre per liter, men en sänkning av momsen adderas på summan.

Reduktionsplikten till miniminivå

Förutom sänkt skatt på bensin och diesel kommer regeringsunderlaget föreslå sänkt reduktionsplikt och bibehållet reseavdrag, med förstärkning för arbetsresor, uppger SVT.

Ambitionen är att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå på sex procent.

Reduktionsplikten uppgår i dag till 30,5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin.

Gammalt förslag skrotas

Förslaget om bibehållet reseavdrag innebär att S-regeringens förslag om ett nytt system för skattelättnader för arbetsresor skrotas helt och hållet.

Bakgrunden till förslaget var enligt dåvarande regering att det nuvarande reseavdraget anses gynna arbetsresor med bil framför kollektivtrafik.

– De nya reglerna ska förenkla systemet, förväntas omfatta fler personer, och är bättre för miljön, skrev S-regeringen i samband med att förslaget presenterades.

S-regeringens förslag skulle träda i kraft från och med den 1 januari 2023, men nu hamnar det i ”papperskorgen”.

– Den gamla regeringens reseavdrag lägger vi i papperskorgen helt och hållet. I stället höjer vi milersättningen upp till 25 kronor. Den har legat still på 18,5 kronor i nästan 13 år nu, trots prisökningar i övrigt. Det är primärt för de som har långt att köra till jobbet, säger Oscar Sjöstedt till SVT.

Regeringsunderlaget förväntas presenteras sin fullständiga budget den 8 november.

Foto: E. Mclean

Text: Redaktionen