JUST NU: Så missbedömde Sverige hotet från Ryssland

2022 06 15

Sverige missbedömde Rysslands hot mot Ukraina.

Den storskaliga invasionen bedömdes som osannolikt, rapporterar DN med hänvisning till rapporter som skickats till regeringen.

Enligt tidningens källor ledde det till att utrikesminister Ann Linde (S) ifrågasatte USA:s varningar under ett möte med sin amerikanska kollega Antony Blinken.

– Svenskarna var skeptiska till informationen. De och en del andra högt uppsatta europeiska officiella företrädare trodde inte att Ryssland verkligen skulle invadera Ukraina, säger en amerikansk källa till DN.

Bakgrund

I ett förändrat säkerhetsläge är det framför allt en myndighet som har ansvar att varna och förse Sveriges ledning med information om utvecklingen i geografiska närområden. 

Det rör sig om den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, som också är en civil underrättelsetjänst.

Larmade inte

Trots Rysslands storskaliga mobilisering larmade inte Must som de borde ha gjort, uppger DN:s källor.

– Så sent som veckorna före Rysslands angrepp så angav Must att ett stort anfall inte var så sannolikt. Det var i vart fall ingen rapport som angav ett anfall av den storlek som sedan kom, säger en källa med insyn i rapporteringen.

"Fullständig missbedömning"

– Vår svenska underrättelsetjänst hade i månader insisterat på att invasionen inte skulle ske. Vi har slagit oss för bröstet och sagt att vi kan närområdet och Ryssland – det är det vi kan bidra med i samarbetet med andra länder. Men nu gjorde vi en fullständig missbedömning, säger en annan källa till tidningen.

Kommenterar uppgifterna

Utrikesminister Ann Linde har kommenterat uppgifterna.

I en intervju med tidningen svarar hon:

– Att det skulle ske någonting, det trodde vi hela tiden. Att det blev en fullskalig invasion, det var förvånande. Den bedömning som vi och de flesta andra europeiska länder gjorde, byggd på underrättelseinformation, var att det här skulle nog inte ske, säger Ann Linde och tillägger:

– Putin hade ju inte gjort en fullskalig invasion i något av de länderna som han attackerat tidigare. Sedan gjorde han det ändå. Det man kan man säga är att kanske borde vi ha insett att han var irrationell på ett sätt som han inte varit de tidigare tjugo åren. Men det gjorde vi inte.

Fakta Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten

  • Den militära underrättelsetjänsten bedriver försvarsunderrättelseverksamhet och militär underrättelsetjänst som syftar till att ge underlag som stöd till svensk utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik och att kartlägga yttre hot mot Sverige.
  • Arbetet sker genom inhämtning, analys och bearbetning av information. Informationen kommer bland annat från öppna källor, signalspaning, Sveriges försvarsattachéer, rapporter från utlandsstyrkan och samarbete med internationella organisationer och andra länders underrättelsetjänster.
  • Utifrån denna information gör Must analyser och bedömningar om till exempel utvecklingen i olika geografiska områden, inklusive Sveriges närområde, och om utländska aktörers avsikter och förmågor. 
  • Det är regeringen och överbefälhavaren som är Musts uppdragsgivare.
  • Musts analyser och bedömningar delges ett antal mottagare varav de främsta är regeringen och överbefälhavaren.
  • Källa: Försvarsmakten
 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump rasar mot sina egna – ”Vad händer med mina killar?”

2025 07 13

President Trump är riktigt irriterad – på sina egna anhängare.

Donald Trump riktar hård kritik mot en stor grupp av sina egna anhängare.

Detta sedan storbråk uppstått kring Trumpadministrationens hantering av det så kallade Epstein-fallet.

Nu rycker Trump ut för att försvara sin justitieminister.

”Vad händer med mina killar?”

Det handlar om frågor kopplade till fallet Jeffrey Epstein, sexförbrytaren som 2019 begick självmord i ett fängelse i New York.

Den senaste tiden har det uppstått storbråk kring hanteringen av fallet. Trumps justitiedepartement och FBI har gått ut och bemött ett antal konspirationsteorier om fallet, bland annat uppgifter om att Epstein ska ha haft en ”klientlista” och att han utpressade mäktiga personer, samt att han blev mördad i fängelset.

Enligt uppgifter ska hanteringen av fallet också ha orsakat bråk mellan justitieminister Pam Bondi och FBI:s biträdande chef Dan Bongino.

Nu försvarar Trump sin justitieminister – och rasar mot konspirationsteoretiker i de egna leden, rapporterar TV2.

– Vad händer med mina "killar" och i vissa fall "tjejer"? De ger sig alla på justitieminister Pam Bondi, som gör ett fantastiskt jobb, skriver Donald Trump i ett inlägg på Truth Social.

”Gillar inte det som händer”

Trump vädjar till MAGA-rörelsen – som han kallar sina ”boys and gals” – att sluta attackera hans regering, och i synnerhet justitieministern.

Detta efter att en stor ryktesspridning uppstått gällande fallet Epstein och Trumpadministrationens hantering av uppgifter om fallet.

– Vi är i samma lag, MAGA, och jag gillar inte det som händer. Vi har en perfekt regering som alla pratar om, och "själviska människor" försöker skada den – allt på grund av en kille som aldrig dör, Jeffrey Epstein, menar Donald Trump.

Många MAGA-anhängare hävdar att aktörer från den ”djupa staten” döljer information om fallet Epstein.

Trump försvarar nu både sin justitieminister och FBI-chefen Kash Patel, som utsätts för hård kritik från delar av MAGA-rörelsen.

Administrationen har sagt att ingen mer information om fallet kommer att släppas.

Trump rasar nu mot vissa personer i MAGA-rörelsen.

– Oavsett hur mycket framgång vi har haft, med att säkra gränsen, deportera brottslingar, fixa ekonomin, få energidominans, en säkrare värld där Iran inte kommer att ha kärnvapen, är det aldrig tillräckligt för vissa människor, menar Trump.

– Vi är på väg att uppnå mer på 6 månader än någon annan administration har uppnått på över 100 år, och vi har så mycket mer att göra, tillägger USA:s president.

Foto: White House official photographer Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen


Stor skandal skakar McDonalds – ”Unikt dystopiskt”

2025 07 12

En stor skandal skakar hamburgerkedjan McDonalds.

McDonalds är världens mest kända hamburgerkedja och ett tungt varumärke.

Men nu har snabbmatsjätten gjort bort sig rejält.

Anledningen är att hackare lyckats knäcka hamburgerkedjans lite väl lättgissade lösenord.

Enkelt lösenord

Information och data om hela 64 miljoner arbetssökande på McDonalds har läckt ut, rapporterar Wired.

Anledningen uppges vara att hackare har lyckats knäcka lösenordet till en chattbot som McDonalds använder i samband med rekrytering.

Lösenordet var: ”123456”.

Den mycket grundläggande säkerhetsmissen har lett till att personlig information om tiotals miljoner jobbsökande har läckt ut, enligt tidningen.

Chattboten Olivia, som används i samband med rekrytering till McDonalds, har skapats av Paradox.ai.

Mängder av data

Det är säkerhetsforskarna Ian Carroll och Sam Curry som har avslöjat att de har hitta enkla metoder för att hacka sig in på chattbotplattformen på McHire.com, en webbplats som McDonalds använder sig av i samband med rekryteringar och för att hantera jobbsökningar.

De upptäckte bland annat att det löjligt enkla lösenordet ”123456” användes, enligt tidningen.

De lyckades därmed också komma åt varje McHire-användares chattar med Olivia, som används i samband med rekryteringar.

Bland de uppgifter som blev tillgängliga fanns miljontals sökandes namn, e-postadresser, telefonnummer och så vidare.

”Unikt dystopiskt”

Den som söker jobb på McDonalds kommer sannolikt att komma i kontakt med chattboten Olivia, enligt tidningen.

Olivia är en AI-chattbot som granskar sökande och ber om kontaktuppgifter och CV, som hänvisar dem till personlighetstester.

Även personliga svar som har lämnats till Olivia kan ha läckt ut, enligt tidningen.

Men McDonalds har uppenbarligen en hel del att jobba med när det gäller säkerheten och hanteringen av jobbsökandes personuppgifter och andra känsliga data.

Carroll berättar att han tyckte att McDonalds sätt att använda en AI-chattbot var märkligt.

– Jag tyckte bara att det var ganska unikt dystopiskt jämfört med en vanlig anställningsprocess, eller hur? Och det var det som fick mig att vilja undersöka det mer”, säger Ian Carroll.

– Så jag började söka jobb, och efter 30 minuter hade vi full tillgång till praktiskt taget alla ansökningar som någonsin gjorts till McDonald's sedan flera år tillbaka, berättar Carroll, enligt tidningen.

Foto: Jurij Kenda

Text: Redaktionen