Så kan Ukraina bli Natomedlem – till ett högt pris
2024 10 05
Västvärlden och Kiev uppges diskutera ett förslag som skulle kunna få slut på kriget och ge Ukraina Natomedlemskap – men till ett högt pris.
Förslaget har diskuterats allt mer intensivt mellan västerländska och ukrainska företrädare på senare tid, enligt Financial Times.
Det går ut på att man skulle kunna få slut på konflikten genom att erbjuda ”mark i utbyte mot Natomedlemskap”, enligt diplomatiska källor.
”Västtysk” modell
Förslaget går alltså ut på att fred uppnås utan att territorier ockuperade av Ryssland återgår till Ukraina.
Istället skulle bara det territorium som kontrolleras av Kiev anslutas till Nato och få åtnjuta Natos säkerhetsgarantier.
Mark som är ockuperad av Ryssland skulle i juridisk mening fortfarande betraktas som ukrainsk, men man skulle försöka få tillbaka den på diplomatisk väg, och det ockuperade territoriet skulle inte omfattas av Natomedlemskapet.
Den här läsningen kallas för den ”västtyska” modellen.
Under kalla kriget var Västtyskland med i Nato, medan Östtyskland ingick i östblocket och inte omfattades av västalliansen.
Kan betraktas som tillfällig lösning
Den här möjligheten har bland annat tagits upp av Jens Stoltenberg, Natos tidigare generalsekreterare, som ser den ”västtyska” modellen som en möjlig lösning för att få slut på kriget och få med Ukraina i Nato, enligt tidningen.
Förslaget diskuteras allt mer flitigt, och förespråkas öppet bland annat av Tjeckiens president Petr Pavel. Han menar att Ukraina inte behöver återta hela sitt territorium för att kunna gå med i Nato.
– Om det finns en avgränsning, eller bara en administrativ gräns, så kan vi betrakta det som tillfälligt och acceptera Ukraina i Nato på det territorium som landet kontrollerar vid det tillfället, säger han, enligt tidningen.
Det är viktigt att komma ihåg att förslaget inte innebär att Kiev eller väst skulle erkänna Rysslands rätt att styra över ockuperade territorier, skriver Financial Times.
Istället hoppas man att dessa territorier ska kunna återställas långsiktigt på diplomatisk väg.
Officiellt är lösningen fortfarande ”tabu” för Ukraina, som inte gärna vill kompromissa med Ryssland.
Men bakom kulisserna diskuteras den ”västtyska” lösningen också allt mer bland ukrainska företrädare, enligt tidningen.
Text: Redaktionen