JUST NU: Så gick omröstningen för Boris Johnson

2022 06 06

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vann nyss misstroendeomröstningen mot honom med röstsiffrorna 211 mot 148.

Spänningen var stor inför kvällens omröstning med anledning av alla turer kring Partygate som handlar om Boris Johnsons fester i samband med den strikta nedstängningen av Storbritannien under pandemin.

Över hälften krävdes

Det krävdes över hälften att rösterna bland det brittiska högerpartiet De Konservativa, även kallat för Torypartiet, för att tvinga bort Boris Johnson som partiledare och premiärminister.

De senaste dagarna har det varit allt mer rapporter om att Boris Johnsons egna parlamentsledamöter ändrat uppfattning och ville rösta bort honom.

Arga väljare

Orsaken har i flera fall uppgetts vara att politikerna varit på besök ute i sina valdistrikt och där träffat många väljare som känner en växande irritation och frustration över Boris Johnsons ansvarslösa agerande under pandemin.

Samtidigt som Boris ”BoJo” Johnson festat loss har diverse personer berättat i brittisk press om hur de kämpade för att deras coronasmittade make, mamma, barn eller annan anhörig eller närstående skulle överleva men tyvärr avled på grund av viruset.

Problem i kommande val

Rapporterna har undan för undan indikerat att Boris Johnson kan få problem i framtida valkampanjer och att han tappat i stöd även hos en del högerväljare.

Boris Johnson höll tidigare under kvällen ett brandtal bakom stängda dörrar till sina partikollegor. Syftet var att övertyga dem om att rösta nej till misstroendet mot honom.

Lockat med skattesänkningar

Hans skall enligt The Times ha lockat  med politiska paket avseende landets ekonomi och det ska bland annat inkluderat skattesänkningar.

Om det var hans brandtal strax före omröstningen som avgjorde eller inte är okänt men Boris Johnson går säkerligen till sängs betydligt lugnare och gladare än när han vaknade i morse.

148 röster emot BoJo innebär dock att en mycket stor andel av hans egna parlamentsledamöter vill ge honom sparken. 

Det innebär att han nu har en rejäl uppförsbacke för att på riktigt återfå förtroendet inom partiet och landet.

Premiärminister Johnson har annars fått ett betydande internationellt uppsving i samband med sitt starka stöd till Ukraina och president Volodymyr Zelensky under den ryska diktaturens anfallskrig.

Foto: 10 Downing Street

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen