Så fort blir du smittad – FHM befarar ökad spridning
2024 12 27
Covid-19 är långt ifrån över.
Tillsammans med vinterkräksjuka, mykoplasma och influensa har coronaviruset fått fart lagom till vintern och många har varit sjuka under julen.
Enligt Folkhälsomyndigheten förväntar man sig dessutom en ökning kommande veckor när det gäller spridningen av covid-19.
– Största riskerna för individer i riskgrupp utgör i första hand influensa och covid-19, sade Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till SVT kort före julafton.
Unik upptäckt: sprids på minuter
Nu har en unik studie slagit fast hur fort covid-19 egentligen sprids via utandningsluften.
Enligt nya resultat visar det sig att det räcker med ett par minuter i samma rum som en smittad person för att själv dra på sig viruset.
Tidigare har det rått osäkerhet kring huruvida mängden virus i luften är tillräcklig för att orsaka smitta.
– Aerosoler är små luftburna partiklar, och utandningsaerosoler från en enda person kan överföra covidsmitta till andra inom några minuter vid normala inomhusförhållanden, säger Malin Alsved, en av aerosolforskarna vid Lunds universitet som ligger bakom studien, i ett uttalande.
– Vår studie visar att det man andas in kan orsaka smitta på mycket kort tid, och man behöver inte få en dusch av en nysning rakt mot sig, ett möte i samma rum räcker.
Då hjälper inte avstånd
Om den sjuka personen redan har vistats i rummet en stund går det ännu fortare att bli smittad, eftersom det kan ha bildats en jämn koncentration av virus i luften.
– I små och medelstora rum sprider viruset snabbt ut sig i luften och då hjälper det inte att hålla avstånd för att minska risken att själv bli smittad, säger Malin Alsved.
Det är under de första dagarna av infektionen som virusmängden i utandningsluften är som störst.
– Första och andra dagen uppmätte vi virus i utandningsluft hos 70 procent av personerna, på tredje dagen hos hälften och på fjärde dagen hos en tredjedel, säger Malin Alsved.
Totalt deltog 40 personer som uppvisade mätbara virusaerosoler i studien. Det är första gången som det varit möjligt att beräkna smittsamheten i ett aerosolprov kopplat till en olika personers utandningsluft.
Foto: G. Fring
Text. Redaktionen