Så försöker Putins soldater lura Ukraina

2022 11 07

Ryska soldater förbereder sig inför hårda strider om den viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Det hävdar Ukrainas militär, rapporterar CNN.

Putins armé skyr dessutom inga medel.

Ockupanterna har börjat klä sig i civila kläder för att ge sken av att den ryska armén drar sig tillbaka från staden, uppger Ukrainas militärledning.  

Dessutom uppges ryssarna flytta in i civila bostäder.

– De stärker sina positioner inför gatustrider, berättar en invånare i staden enligt CNN.

Slår hårt mot motståndsrörelse

De ryska ockupanterna har även intensifierat jakten på personer som tillhör motståndsrörelser. Lokalbefolkningen har beordrats att stanna inomhus och invånare berättar att de blir undersökta i allt större utsträckning.

– Mitt i motoffensiven från Ukrainas väpnade styrkor har ockupanterna avsevärt intensifierat filtreringsåtgärderna. Tillslag mot lokalbefolkningen har intensifierats. Ockupanterna letar aktivt efter personer som tillhör motståndsrörelsen, säger en ukrainsk soldat till CNN.

Han berättar att det skett ett dussintals frihetsberövanden den senaste veckan.

Tvingas klä av sig

En invånare i den ockuperade staden vittnar om ett allt mer aggressivare beteende från de ryska soldaterna. Samtliga fordon i staden kontrolleras.   

– Vid en kontrollstation kontrollerar de dokument och ser vad som finns i bilen. Om det är kollektivtrafik går soldaterna in i bussen. Vad det gör varierar. Allt beror på humöret hos ockupanterna. De kan börja kolla telefoner och sedan tvinga män att klä av sig för att kolla efter tatueringar, säger invånaren till CNN.

Vidare berättar stadsbon att många unga ryska soldater har anlänt de senaste dagarna.

– De flesta verkar vara över 30 år, men vi har börjat identifiera många unga män i åldrarna 18 till 20.

80 000 soldater till Ukraina

Rysslands diktator Vladimir Putin har under måndagen meddelat att 80 000 av hans mobiliserade reservister har skickats till Ukraina.

Enligt diktatorn befinner sig 50 000 av dessa vid frontlinjen, rapporterar statliga ryska medier.

Ytterligare 220 000 reservister ska skickas till slagfältet. Ryssland kallade in 300 000 reservister i samband med Putins order om en ”delvis mobilisering”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen