Så bra skydd har vaccinen gett svenska folket – Extrema värden

2021 08 28

Studier visar att 99,9003 % av de som fått två doser så här långt har klarat sig från covid-19. Och endast 0,0997 % har smittats varav de flesta fått milda eller inga symptom.

Folkhälsomyndighetens nya statistik visar att vaccinen AstraZeneca, Pfizer och Moderna, som är de tre vaccin som svenska folket erhållit, har givit mycket bra skydd mot det fruktade coronaviruset så här långt under pandemin i Sverige.

Ytterst ovanligt

Det har varit en hel del diskussioner om att även fullvaccinerade kan smittas av viruset men i själva verket visar nu statistik att det är ytterst ovanligt. Och bland de få som trots att de fått både dos 1 och dos 2 ändå blir bekräftat sjuka så är det extremt få som bli allvarligt sjuka och behöver intensivvård.

Extremt bra siffror

Här är den registrerade statistiken för fullvaccinerade över 15 år:

▪99,9003 % har inte smittats

▪0,0997 % har smittats

▪99,9996 % har inte behövt iva-vård

▪0,004 % har behövt iva-vård

Vaccinerade smittas sällan

Detta visar Folkhälsomyndighetens underlag som klargör att av de 5 457 865 personer över 15 år som fått två vaccindoser och därmed är fullvaccinerade så har endast 5 274 fått en bekräftad smitta av viruset, en så kallad genombrottsinfektion. Och av dessa 5 274 är det bara 21 personer som blivit så allvarligt sjuka att de behövt intensivvård. Siffrorna kan komma att öka längre fram i takt med att till exempel smittspridningen eventuellt ökar men så här långt är det mycket tydligt att det är de ovaccinerade som står för en stor majoritet av de som bekräftas smittade och de som behöver sjukhusvård.

Ger väldigt bra skydd

Oftast ger genombrottsinfektioner inga eller endast milda symptom konstaterar Folkhälsomyndigheten.

– Det är goda tecken på att vi har ett väldigt bra vaccin som ger ett väldigt bra skydd framförallt mot allvarlig sjukdom. Eftersom, visst genombrottsinfektioner sker, men det är väldigt sällan de blir allvarliga, säger Anders Tegnell.

ANALYS

Det finns många rykten i sociala medier från konton och personer som ingen vem vem det är. Men Folkhälsomyndighetens statistik är mycket tydlig - vaccinet ger ett extremt bra skydd. Och de få som trots två doser ändå smittas får nästan aldrig allvarlig sjukdom.

Men alla inklusive fullvaccinerade skall fortsatt följa alla restriktioner och hålla distansen med mera.

Foto: CDC

[yop_poll id="527"]