Så bra skydd har vaccinen gett svenska folket – Extrema värden

2021 08 28

Studier visar att 99,9003 % av de som fått två doser så här långt har klarat sig från covid-19. Och endast 0,0997 % har smittats varav de flesta fått milda eller inga symptom.

Folkhälsomyndighetens nya statistik visar att vaccinen AstraZeneca, Pfizer och Moderna, som är de tre vaccin som svenska folket erhållit, har givit mycket bra skydd mot det fruktade coronaviruset så här långt under pandemin i Sverige.

Ytterst ovanligt

Det har varit en hel del diskussioner om att även fullvaccinerade kan smittas av viruset men i själva verket visar nu statistik att det är ytterst ovanligt. Och bland de få som trots att de fått både dos 1 och dos 2 ändå blir bekräftat sjuka så är det extremt få som bli allvarligt sjuka och behöver intensivvård.

Extremt bra siffror

Här är den registrerade statistiken för fullvaccinerade över 15 år:

▪99,9003 % har inte smittats

▪0,0997 % har smittats

▪99,9996 % har inte behövt iva-vård

▪0,004 % har behövt iva-vård

Vaccinerade smittas sällan

Detta visar Folkhälsomyndighetens underlag som klargör att av de 5 457 865 personer över 15 år som fått två vaccindoser och därmed är fullvaccinerade så har endast 5 274 fått en bekräftad smitta av viruset, en så kallad genombrottsinfektion. Och av dessa 5 274 är det bara 21 personer som blivit så allvarligt sjuka att de behövt intensivvård. Siffrorna kan komma att öka längre fram i takt med att till exempel smittspridningen eventuellt ökar men så här långt är det mycket tydligt att det är de ovaccinerade som står för en stor majoritet av de som bekräftas smittade och de som behöver sjukhusvård.

Ger väldigt bra skydd

Oftast ger genombrottsinfektioner inga eller endast milda symptom konstaterar Folkhälsomyndigheten.

– Det är goda tecken på att vi har ett väldigt bra vaccin som ger ett väldigt bra skydd framförallt mot allvarlig sjukdom. Eftersom, visst genombrottsinfektioner sker, men det är väldigt sällan de blir allvarliga, säger Anders Tegnell.

ANALYS

Det finns många rykten i sociala medier från konton och personer som ingen vem vem det är. Men Folkhälsomyndighetens statistik är mycket tydlig - vaccinet ger ett extremt bra skydd. Och de få som trots två doser ändå smittas får nästan aldrig allvarlig sjukdom.

Men alla inklusive fullvaccinerade skall fortsatt följa alla restriktioner och hålla distansen med mera.

Foto: CDC

[yop_poll id="527"]

Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen