Så bra skydd har vaccinen gett svenska folket – Extrema värden

2021 08 28

Studier visar att 99,9003 % av de som fått två doser så här långt har klarat sig från covid-19. Och endast 0,0997 % har smittats varav de flesta fått milda eller inga symptom.

Folkhälsomyndighetens nya statistik visar att vaccinen AstraZeneca, Pfizer och Moderna, som är de tre vaccin som svenska folket erhållit, har givit mycket bra skydd mot det fruktade coronaviruset så här långt under pandemin i Sverige.

Ytterst ovanligt

Det har varit en hel del diskussioner om att även fullvaccinerade kan smittas av viruset men i själva verket visar nu statistik att det är ytterst ovanligt. Och bland de få som trots att de fått både dos 1 och dos 2 ändå blir bekräftat sjuka så är det extremt få som bli allvarligt sjuka och behöver intensivvård.

Extremt bra siffror

Här är den registrerade statistiken för fullvaccinerade över 15 år:

▪99,9003 % har inte smittats

▪0,0997 % har smittats

▪99,9996 % har inte behövt iva-vård

▪0,004 % har behövt iva-vård

Vaccinerade smittas sällan

Detta visar Folkhälsomyndighetens underlag som klargör att av de 5 457 865 personer över 15 år som fått två vaccindoser och därmed är fullvaccinerade så har endast 5 274 fått en bekräftad smitta av viruset, en så kallad genombrottsinfektion. Och av dessa 5 274 är det bara 21 personer som blivit så allvarligt sjuka att de behövt intensivvård. Siffrorna kan komma att öka längre fram i takt med att till exempel smittspridningen eventuellt ökar men så här långt är det mycket tydligt att det är de ovaccinerade som står för en stor majoritet av de som bekräftas smittade och de som behöver sjukhusvård.

Ger väldigt bra skydd

Oftast ger genombrottsinfektioner inga eller endast milda symptom konstaterar Folkhälsomyndigheten.

– Det är goda tecken på att vi har ett väldigt bra vaccin som ger ett väldigt bra skydd framförallt mot allvarlig sjukdom. Eftersom, visst genombrottsinfektioner sker, men det är väldigt sällan de blir allvarliga, säger Anders Tegnell.

ANALYS

Det finns många rykten i sociala medier från konton och personer som ingen vem vem det är. Men Folkhälsomyndighetens statistik är mycket tydlig - vaccinet ger ett extremt bra skydd. Och de få som trots två doser ändå smittas får nästan aldrig allvarlig sjukdom.

Men alla inklusive fullvaccinerade skall fortsatt följa alla restriktioner och hålla distansen med mera.

Foto: CDC

[yop_poll id="527"]

Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 16

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen