SVERIGE: S-regeringen slår larm till FN

2022 09 30

Den svenska regeringen fruktar svåra konsekvenser av den pågående gasläckan i Östersjön.

Därför har nu regeringen i Sverige tillsammans med Danmarks motsvarighet skrivit ett gemensamt brev till Förenta Nationernas säkerhetsråd där de förklarar sin starka oro, rapporterar danska TV2.

Den primära oron består i vad följderna kommer att bli för havsmiljön och klimatet.

Sammanträder ikväll

– [Gasläckan är] troligen orsakade av explosioner motsvarande flera hundra kilo sprängämnen, framhåller Danmark och Sverige i sitt brev till FN.

Säkerhetsrådet kommer att sammanträda under fredagen, men eftersom varken Sverige eller Danmark är medlemmar kommer mötet att ske utan nordisk representation, skriver den danska kanalen.

“En internationell fråga”

Enligt Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod har inte heller Danmark begärt att få delta i sammanträdet.

Han anser att det är “en internationell fråga”.

– Det är en attack mot europeisk energiinfrastruktur. Det är en allvarlig situation, men vi har inte mer information än den som försvarsministern och jag har gett.

Misstänkt sabotage

Den danska statsministern Mette Frederiksen har sedan ett par dagar tillbaka varit av hållningen att det inte råder något tvivel om att det rör sig om ett sabotage. 

Avgående statsminister i Sverige, Magdalena Andersson (S), är av samma uppfattning.

– Vi har svenska uppgifter, men även uppgifter från våra danska kontakter, som kommit fram till att detta troligen rör sig om en medveten handling. Alltså troligtvis ett sabotage, uppgav Andersson till Aftonbladet i onsdags.

“Mycket allvarligt”

Detonationerna har inte ägt rum på de två nordiska ländernas territorium, men däremot i Sveriges och Danmarks respektive ekonomiska zon.

– Det är inte fråga om ett angrepp på svenskt eller danskt territorium, men regeringen ser mycket allvarligt på det som har inträffat, säger Magdalena Andersson till tidningen.

Putin: “Terrorhandling”

I Ryssland har landets diktator kommenterat det misstänkta sabotaget mot Nord Stream-ledningarna som en “internationell terrorhandling”.

Det uppger nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till ett officiellt uttalande från Kreml.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redkationen


JUST NU: Förbjuden hamburgare ska säljas i Sverige

2025 07 10

Hamburgare som förbjöds så sent som i juni har nu fått klartecken att säljas i Sverige.

“International Food Festival, den återkommande internationella matmarknaden, är på turné genom landet igen. Just nu pågår festivalen i Helsingborg.

Men mattältet Down under som bland annat säljer krokodil- och känguruburgare har stött på patrull.

Burgarna förbjöds nyligen av kommunens inspektörer när festivalen var på plats i Jönköping i slutet av förra månaden, rapporterar Jönköpings-Posten.

Anledningen var att det till exempel inte gått att fastställa att det verkligen var krokodil i köttet.

– Enligt intyget så rörde det sig om krokodilkött, men man sålde det som hamburgare med krokodil och inslag av kalv. Därför sa vi att det här är inte tillräckligt säkert för konsumenter och förbjöd dem att sälja det, säger Niclas Purfürst, chef för miljö- och hälsoskyddskontoret i Jönköpings kommun, till lokaltidningen.

"Inget underlag överhuvudtaget"

Samma mattält har även strutskött på menyn. Inte heller dessa eller känguruburgarna fick säljas. Enligt kommunen hade företaget inte uppvisat “något underlag på övriga köttslag överhuvudtaget”.

– Så de fick inte heller säljas. Det stängdes ned helt och hållet, det här ståndet, säger Niclas Purnfürst.

Jönköping hade fått tipset från Lidköping där matmarknaden hade varit veckan innan.

Där hade inspektörerna även synpunkterna på bristen på god handhygien. Kommunen påpekade dessutom att “ingen spårbarhet inkommit för exotiska köttslag såsom känguru, struts eller krokodil”, skriver JP.

Vändningen: får grönt ljus

Följden blev att köttet fick slängas.

Efter ett stopp i Ystad har festivalen nu dragit vidare till Helsingborg.

Och där har burgarna fått grönt ljus, rapporterar SR. Kommunens inspektörer har nu kunnat verifiera varifrån köttet kommer. Klartecknet kommer efter att företaget fått ordning på dokumentationen, bekräftar Lotten Johansson, tf miljödirektör i Helsingborg.

Patrik Kjörling, ägare till Becano AB som står bakom ståndet, välkomnar beskedet. Att företaget till slut har fått rätt beskriver han som viktigt.

Han är dock kritisk till att kommunernas inspektörer varnat varandra för burgarna. Kjörling menar även att kommunernas krav på att ta fram rätt uppgifter kom med för kort varsel.

– De får stanna upp och lyssna så de får rätt information. Så där är det i ett nötskal, det spelar ingen roll om det är en hälsomyndighet eller arbetsmiljöverk, de lyssnar inte, säger Patrik Kjörling till SR.

Foto S. Dalhuisen

Text: Redaktionen


JUST NU: Rubios besked om Ukrainakriget – “nytt tillvägagångssätt”

2025 07 10

USA:s utrikesminister Marco Rubio möter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Malaysia.

Under ett 50 minuter långt möte i Kuala Lumpur diskuterade Marco Rubio och Rysslands Sergej Lavrov nya idéer för att bland annat få slut på kriget i Ukraina.

– Det är ett nytt och annorlunda tillvägagångssätt. Jag skulle inte karakterisera det som något som garanterar fred, men det är ett koncept som jag, ni vet, tar tillbaka till presidenten, säger Rubio om mötet, enligt PBS News.

USA:s President Donald Trump uppges, enligt Rubio vara frustrerad över att Ryssland inte varit mer villigt att kompromissa.

– Vi behöver se en handlingsplanplan för hur den här konflikten kan slutföras. Och så delade vi några idéer om hur det kan se ut.

– Vi kommer att fortsätta att vara engagerade där vi ser möjligheter att kunna göra skillnad, säger han till samma tidning.

Flera konflikter på bordet

Rysslands utrikesdepartement kallade mötet för ett “ärligt och djupgående samtal” där även situationerna i Iran och Syrien togs upp.

Det var andra gången Marco Rubio och Sergey Lavrov träffades sedan Rubio blev utrikesminister.

Första mötet hölls i februari i Riyadh, Saudiarabien, då Trumps administration ville se hur villiga Ryssland och Ukraina var att inleda fredssamtal. De har även haft flera telefonsamtal sedan dess.

Båda länderna vill se fredliga lösningar och återuppta samarbeten, bland annat genom att återinföra direktflyg och stärka diplomatiska relationer.

Oro för handelskrig

Samtidigt ökar spänningarna kring handel. Trump har meddelat att flera länder i Asien, inklusive nästan alla i ASEAN, kommer få höjda tullar från 1 augusti om inga nya handelsavtal sluts.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet kommer tullar och handel dock inte vara Rubios huvudfokus under mötena.

Istället vill Trumps regering lägga tonvikten på säkerhet till havs, där Kina har agerat allt mer hotfullt mot mindre grannländer, samt på att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen