S-ledaren med oväntat uttalande om finansministern

2022 11 16

Magdalena Andersson (S) går till hårt angrepp mot regeringens klimatpolitik.

Regeringens nyligen lagda budget innebär kraftiga nedskärningar i miljö- och klimatbudgeten.

Något som oroar Magdalena Andersson.

–  Hur ska Kristersson få regeringar i andra länder att leva upp till sina mål, när man helt släpper taget om sitt eget? Vilken trovärdighet kommer vi att ha? säger Magdalena Andersson enligt SVT Nyheter.

När partiledarna drabbade samman i dagens EU-debatt lyfte Andersson fram ett tidigare uttalande från finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Gör vi det inte, så gör vi det inte, sa finansministern om Sveriges förmåga att klara klimatmålet för 2030 i en intervju med SvD.

Magdalena Andersson vände sig till statsminister Ulf Kristersson (M) och frågade om han tar avstånd från Svantessons uttalande.

– Målen ligger fast, svarade Kristersson och tillade att Socialdemokraterna svikit klimatmålen genom att lägga ner kärnkraften.

”Tycker synd om henne”

Efter debatten kommenterar Magdalena Andersson statsministerns svar.

Hon beskriver regeringens klimatpolitik som ”väldigt rörig” och ”ytterligare ett vallöftessvek”.

– Jag tycker att Sverige förtjänar bättre än så här. Jag tycker i och för sig att det är bra att han (Ulf Kristersson) tar avstånd från Elisabeth Svantesson, även om jag tycker synd om henne, säger Magdalena Andersson till Expressen

Hon tillägger:

– När jag la fram en budget för ett år sedan var det tydligt att vi med den politik som vi föreslog skulle nå klimatmålet 2030. Men med den här regeringens politik är det tydligt att man inte kommer att göra det.

 ”Tar verkligen inte avstånd”

Under dagens debatt betonade dock Ulf Kristersson att han inte tar avstånd från Elisabeth Svantesson.

– Jag tar verkligen inte avstånd från en finansminister som lägger en budget som försöker reparera den skada som ni har orsakat, sa Kristersson till Magdalena Andersson under debatten.

S-ledaren köper inte statsministerns resonemang.

– Det var tydligt att han sa att det hon sa är fel. Det är klart att det inte är roligt att höra det från sin chef, säger Magdalena Andersson till Expressen.  

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen