– S borde ha protesterat mot Moderaternas migrationsvänliga politik

2021 10 02

Moderaterna hade en politik som ledde till för stor asylinvandring och det borde Socialdemokraterna ha protesterat emot.

Det understryker Socialdemokraternas partiledarkandidat tillika finansminister Magdalena Andersson (S) enligt Sveriges Radio.

Gränserna öppnades

– Socialdemokraterna borde ha protesterar när migrationspolitiken lades om vilket 2015 ledde till att gränserna öppnades och asylinvandringen ökade. Det sade finansminister Magdalena Andersson (S) i P1 Morgon idag, säger Sveriges Radios nyhetsuppläsare i en summering av radiokanalens intervju med finansministern i dag.

M var för migrationsvänliga

Magdalena Andersson tycker att Moderaternas politik med stor migration till Sverige under Alliansens regeringsår var misslyckad.

– Hur agerade vi socialdemokrater då när det skedde, det kan man säkert reflektera kring om det. Vi borde ha protesterat på ett annat sätt än vi gjorde, säger Magdalena Andersson (S) till SR.

– Viktigast är dock att vi nu har lagt om politiken. Vi har en migrationslagstiftning som är betydligt mer restriktiv, säger hon.

ANALYS

Med Magdalena Andersson (S) som partiledare får Socialdemokraterna en gyllene chans att lägga om sin politik och framförallt att uppgradera sin retorik. S har enligt mätningarna över sakfrågor redan högt förtroende avseende de viktiga frågorna sjukvården och äldreomsorgen och har nu möjlighet att förnya sig på två andra centrala områden:

🔺 Kampen mot brottsligheten

🔺 Minskad asylinvandring

Lyckas S med båda de frågorna så lär partiet öka betydligt i mätningarna enligt min bedömning. Samtidigt är det viktigaste vad partierna har för politik idag och inför valet 2022. Inte vem som gjorde vad för 6-7 år sedan år 2014 - 2015.

Foto: Magdalena Andersson, FB

[yop_poll id="699"]

Här är Sveriges sämsta mobiloperatör – har miljontals kunder

2024 10 08

Svenska folket har nu utsett den bästa och sämsta mobiloperatören.

Svenska mobilkunder har fått sätta betyg på operatörerna och det tycks vara de mindre bolagen som gör bättre ifrån sig.

Svenskt kvalitetsindex har rankat de mobiloperatörer som får bäst och sämst betyg.

Bäst betyg får uppstickaren Vimla, där 81 procent av kunderna är nöjda.

Det rapporterar sajten Mobil.

Får sämst betyg

Betygen är tuffare mot de större operatörerna.

Allra sämst betyg får Tre, som har ungefär 2,6 miljoner kunder i Sverige.

Där ligger kundnöjdheten på 66,7 procent, samtidigt som även Tele2 och Telenor får liknande betyg, om än något bättre.

Det spelar roll

Svenskt kvalitetsindex förklarar vad det är som kunder främst ser som viktiga egenskaper hos teleoperatörerna.

Service och support är av stor vikt, menas det.

– Mycket av det som sågs i fjol förstärks i årets studie. Det betyder att frågor relaterade till service och support är fortsatt viktiga. 

– Det är dock inte bara servicerelaterade frågor som påverkar nöjdheten, själva mobiltjänsternas egenskaper spelar åter en större roll. Och vad som gör kunderna nöjda varierar dock stort mellan olika segment.

Olika segment

Det tycks vara olika saker som prioriteras om man jämför de större operatörerna med de mindre.

– För de större traditionella aktörerna som erbjuder en bred palett av telekomtjänster är servicefrågorna fortsatt helt centrala, fortsätter Svenskt kvalitetsindex.

– För mindre aktörer – så kallade ”fighter brands” – är det snarare produktegenskaperna som avgör om en kund är nöjd eller inte. 

Relativt hög nivå

I branschen tycks kundnöjdheten dock vara förhållandevis hög i jämförelse med andra branscher.

– Årets SKI Mobil visar att branschens kundnöjdhet är fortsatt hög, även om betygen är något lägre än förra året, förklarar Svenskt kvalitetsindex vidare.

– Trenden att företagskunderna är mer nöjda än privatkunderna håller i sig liksom det faktum att mindre ”fighter brands” når högst betyg inom båda segmenten.  

Foto: L. Villasmil

Text: Redaktionen


Hela Sverige uppmanas: “jobba hemifrån”

2024 10 08

I slutet av veckan uppmanas folk i mer eller mindre hela landet att inte gå till jobbet.

Istället ska man, om man har möjlighet, jobba hemifrån.

Detta på grund av stormen Kirk som då slår till med full kraft mot Sverige.

Under torsdagen väntas ett djupt lågtryck upp söderifrån, vilket är resterna av den gamla tropiska cyklonen Kirk. I samband med detta kan kraftigt regn förekomma och även rejält blåsigt på många håll, framhåller SMHI:s meteorolog Niklas Einevik.

Hela Sverige påverkas

Inte minst drar Kirk med sig stora mängder regn. Uppemot 40 millimeter är att räkna med i kombination med stormvindar på 25 meter per sekund.

Addera en överhängande risk för lokala översvämningar på det.

– Det är ett ganska omfattande nederbördsområde som passerar och även där kan det bli rätt så stora regnmängder i östra Götaland, östra Svealand och norra Norrland, säger Mattias Lind, även han meteorolog på SMHI, till DN.

Enligt Aftonbladet, som hänvisar till vädertjänsten Klart, tycks dock hela Sverige bli påverkat även om den största risken för stormbyar finns i Stockholms skärgård och Norrlandskusten.

Värsta på elva år

Så sent som i lördags uppnådde Kirk kategori 4 på den femgradiga skalan när den kraftsamlade i Atlanten.

Och Sverige har inte haft en storm av det här slaget i oktober sedan 2013 när stormen Simone drog in och förde med sig stora konsekvenser, inte minst i trafiken.

– Det är inte omöjligt att det blir så nu. Men det blir inte riktigt så starkt lågtryck nu, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart, till Aftonbladet.

Drar vidare till helgen

Meteorologen uppmanar därför att samla in lösa föremål från trädgården och se till att det inte finns ömtåliga saker i källaren som kan förstöras vid översvämningar.

– Att jobba hemifrån är en bra grej, tillägger Lasse Rydqvist.

Det är först framåt helgen som ovädret tycks försvinna.

Som det ser ut så drar lågtrycket bort till på lördag och väderläget lugnar ner sig och solen kan visa sig, förklarar Niklas Einevik från SMHI och tillägger:

– Troligtvis fortsatt lågtrycksbetonat och lite ostadigt veckoslut men med någon tillfällig högtrycksrygg som kan passera och det blir en något kallare luftmassa som drar in.

Foto: D. Kai

Text: Redaktionen