JUST NU: S anklagar M för desinformationskampanj

2022 08 01

Socialdemokraterna anklagar Moderaterna för att sprida desinformation.

Bakgrunden är några av Moderaternas annonser i sina sociala medier. 

M insinuerar att S vill återinföra fastighetsskatten och framhäver att Moderaterna lovar att stoppa en sådan skatt om de får makten.

På sin partikongress i november 2021 beslutade S att partiet inte kommer att driva frågan om en ny fastighetskatt. 

”Pinsamt”

Finansmarknadsminister Max Elger (S) rasar mot Moderaternas kampanj.

–  Jag tycker det är besvärande för Moderaterna att de måste hemfalla åt rena desinformationskampanjer. Det är ett tydligt tecken på att detta parti inte är att lita på, säger han i en intervju med SvD.

Han tillägger:

– Jag tycker uppriktigt sagt att det är pinsamt och djupt klandervärt. Denna fråga lyfter Moderaterna i varje valrörelse, och det har aldrig varit sant.

Köper inte förklaringen

Moderaterna försvarar sina annonser.

Partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson framhåller att över hälften av S kommunalråd, LO, ungdomsförbundet SSU och två av Socialdemokraternas samarbetspartners i riksdagen vill återinföra fastighetsskatten.

– En S-minister kallar det ”desinformation” när M berättar att över hälften av S kommunalråd, deras ungdomsförbund SSU, LO (vars ordf sitter i S verkställande utskott) och två av S samarbetspartners (MP och V) vill återinföra fastighetsskatten. Jag kallar det konsumentupplysning, skriver hon på Twitter.

Moderaterna: Finns stöd för ett återinförande

Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, hävdar att det finns ett stöd för den omdiskuterade skatten inom Socialdemokraterna.

– Hur många ombud har Stockholm, Göteborg och Skåne gemensamt på en S-kongress? Efter valet kommer givetvis dessa distrikt att se till att det blir en fastighetsskatt i eventuella regeringsförhandlingar med Vänsterpartiet, skriver han på Twitter.  

– Vi har redan sett hur mycket S-löften är värda. Så spekulationer är det inte, fortsätter Billström.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen