VAL 2022: Ryter till mot Dadgostars “kompisgäng”

2022 09 19

V-profilen Rosanna Dinamarca anser att det är Nooshi Dadgostars närmaste krets som bär skulden för Vänsterpartiets svaga valresultat.

Rosanna Dinamarca var en av kandidaterna till Vänsterpartiets ordförandepost när Jonas Sjöstedt till slut valdes som partiledare 2012.

Hon satt därefter kvar i riksdagen fram till och med 2018.

Veteranen är en av många V-profiler som är kritiska till partiets valresultat.

Och enligt Rosanna Dinamarca bör skulden ligga på Nooshi Dadgostars närmaste krets snarare än partiledaren själv, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Ja-sägare"

– Det är ett starkt kompisgäng som varit med länge, de är ja-sägare och boostar varandra. För en omgruppering behövs ingen extrakongress, det räcker med att partistyrelsen säger att detta inte duger, att partiet måste få en omstart, säger Rosanna Dinamarca till SvD.

"Axlat rollen väl"

Enligt Rosanna Dinamarca bör inte Nooshi Dadgostar bära ansvaret för besvikelsen i valresultatet.

– Hon har axlat rollen väl och det finns flera frågor där hon lyckats väldigt bra. Exempelvis då det gäller marknadshyrorna och andra frågor där hon satte ned foten och sedan höll den kvar hela vägen. Hon har stått fast och klarat debatterna bra, säger partiveteranen.

Avgångskrav på Dadgostar

Vänsterpartiet backade med 1,3 procentenheter i årets val och parkerade till slut på 6,7 procent.

Under gårdagen kom det första avgångskravet mot Nooshi Dadgostar.

– Vi missade chansen till ett stort genombrott bland radikala vänstermänniskor. Jag vill se andra kamrater på de ledande posterna, säger Björn Alling, kommunpolitiker i Linköping, till Expressen.

Lägger ansvaret på S

Enligt partiledaren själv berodde valförlusten bland annat på att Socialdemokraterna saknade en tydlig agenda, och att man tillsammans med Moderaterna “bekräftade Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning”. 

Det stal fokus från fördelningskonflikter i samhället, säger Nooshi Dadgostar till SVT.

– Vi hade behövt ett framåtsyftande projekt, som att bekämpa arbetslösheten, kapa vårdköer och se till att skolan förbättrades. Jag saknade kanske den agendan från koalitionsledaren Socialdemokraterna, säger V-ledaren.

Foto: Sveriges Riksdag resp Agnes Stuber Vänsterpartiet

Text: Redaktionen