JUST NU: Rysslands svar på Sveriges Natoansökan

2022 05 20

Ryssland kommer att placera tolv nya militära enheter i de västra militärdistrikten innan året slut.

Beslutet är ett svar på Sveriges och Finlands ansökan till Nato.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu meddelade Rysslands motåtgärder vid ett möte med försvarsdepartementets högsta ledning på fredagen, rapporterar Reuters med hänvisning till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ökade spänningar

– Vi vidtar lämpliga motåtgärder. Under dessa förhållanden förbättrar vi aktivt våra truppers sammansättning, säger den ryske försvarsministern enligt den ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

Sjojgu konstaterar att Sveriges och Finlands Natobeslut har lett till att spänningarna fortsatt att öka nära den ryska västra gränsen.

– Situationen i den västra strategiska sektorn karaktäriseras av en ökning av militära hot längs med ryska gränser, säger han enligt Reuters.

Hänvisar till USA

Rysslands försvarsminister motiverar även beslutet med att USA:s militära närvaro har ökat i området, rapporterar RIA.

Enligt Sjojgu har amerikanska flygningar över området ökat med 15 gånger sedan amerikanska fartyg ökat sin närvaro i Östersjön.

Försvarsministern framhäver att den amerikanska närvaron utgör ett ökat hot mot Ryssland.

Inget hot

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har tidigare framhävt att ett Natomedlemskap för Sverige och Finland inte utgör något ”direkt hot” mot Ryssland.

I ett anförande konstaterade Putin att det ryska svaret kommer bero på huruvida militär infrastruktur förflyttas till områdena.

– Utvidgningen av den militära infrastrukturen till detta territorium kommer definitivt att föranleda ett svar från oss, sa Putin.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen