JUST NU: Rysslands chockbesked – Så många har dött i kriget

2022 03 21

9 861 ryska soldater har dött under invasionen av Ukraina.

Det uppger det ryska försvarsdepartementet enligt den ryska tidningen Komsomolskaja Pravda, som är trogen Kreml i sin rapportering.

Ytterligare 16 153 ryska soldater har skadats i kriget, uppger departementet enligt tidningen.

Svar till Ukraina

Enligt den ryska tidningen har siffrorna offentliggjorts i syfte att dementera ukrainska arméns påstående om att Ryssland har förlorat 14 700 soldater i kriget, samt 118 helikoptrar och 96 flygplan.

Oavsett är det häpnadsväckande siffror.

Senaste dödsiffran

Den 2 mars rapporterade de ryska försvarsdepartementet senast om antalet ryska dödsfall i kriget. Då uppgav departementet att 498 soldater mist livet i Ukraina, rapporterade Reuters.

På drygt två veckor har således över 9 000 ryska soldater dödats av Ukrainas Väpnade Styrkor under sitt lands oprovocerade anfallskrig mot grannlandet.

Fascinerande

Wall Streets Journals korrespondent Jaroslav Trofimov delar artikeln från den ryska tidningen på sin Twitter.

– Fascinerande att någon publicerat den läckta siffran, skriver han.

Tidigare har Ryssland låtit siffrorna från Ukrainas armé stå obesvarade.

Enormt

– Det är enormt om det stämmer, skriver den svenske Rysslandsexperten Oscar Jonsson på Twitter.

Han konstaterar att siffrorna nästan motsvarar Sovjets krig i Afghanistan som pågick i ett decennium och att dödsfallen är mer än två gånger så många än de amerikanska dödsiffrorna i kriget i Irak.  

Redan första kvällen

Ryska arméns anfallskrig har inte alls gått så bra som Rysslands diktator hade räknat med. När attacken  inleddes torsdagsmorgonen 24 februari cirkulerade det uppgifter och prognoser i media om att ryssarna skulle inta Kyiv redan samma kväll. Det skulle bara röra sig om timmar innan Ukrainas huvudstad skulle falla enligt vissa uppgifter.

Sverige och Finland

Men Putins planer har inte visat sig stämma. Ukrainas Väpnade Styrkor har fått rejält med stöd från USA, Storbritannien, Nato och en rad EU-länder inklusive Finland och Sverige som sänt vapen till ett pågående krig för första gången sedan finska vinterkriget 1939.

En avgörande faktor har sannolikt varit Ukrainas enorma stridsmoral som kan jämföras med de ryska soldaterna som lurades av Putin som gav bilden att det bara handlade om en övning.

Ukrainas armé slåss för sitt land, för sina familjer och för att deras demokrati inte ska krossas och förvandlas till en rysk lydstat under Putins grymma regim.

Foto: Russia Ministry of Defence 

Text: Redaktionen