JUST NU: Rysslands besked – då avslutas invasionen i Ukraina

2022 04 21

Putinregimen låter meddela att man kommer att avsluta anfallskriget när man upplever att Nato slutar hotar landet från Ukrainskt territorium.

Nästan exakt två månader har förflutit sedan Rysslands diktator Vladimir Putin beordrade en brutal invasion av Ukraina som verkställdes den 24 februari i år. 

Nu uttalar sig den ryska regimen om när det kan bli aktuellt att dra tillbaka trupperna från landet, rapporterar BBC.

“När uppgifterna är slutförda”

– Den speciella militära operationen kommer att avslutas när uppgifterna är slutförda. Bland dem finns skyddandet av den fredliga befolkningen i Donbas, avmilitarisering och avnazifiering av Ukraina, likväl som eliminerandet av de hot mot Ryssland som kommer från Ukrainskt territorium på grund sitt omringande av Natoländer, säger Alexey Polishchuck, tjänsteperson vid Rysslands utrikesministerium, till ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

“Går som planerat”

Alexey Polishchuk utvecklade dock inte sitt resonemang om på vilket sätt som Nato utgör ett hot mot Ryssland från Ukraina.

Tjänstemannen tillade även att operationen “går som planerat” och att “alla mål kommer att nås”.

Siktar på 9 maj

Det brittiska försvarsministeriet uppger samtidigt att Ryssland troligtvis kommer att gå på offensiven för att kunna ropa ut en seger i samband med 9 maj, då man firar Tysklands kapitulation efter andra världskriget.

Kan påverka kraftfullheten

Ryssland kommer troligtvis försöka demonstrera tydliga framgångar fram till deras årliga Segerdagsfirande 9 maj. Detta kan påverka hur snabbt och kraftfullt de försöker utföra sina operationer fram till detta datum, meddelar myndigheten i sin dagliga uppdatering.

“Inga genombrott”

Samtidigt kommer rapporter från USA om att det de ryska genombrotten uteblivit under gårdagen. 

– Ryska styrkor har inte uppnått några stora genombrott, de har inte heller demonstrerat någon ny kapacitet att utföra multipla framgångar, uppger en högt aktad tankesmedja hos det amerikanska försvaret till BBC.

Använder legosoldater

Det har tidigare rapporterats om att Putin tar hjälp legosoldater från bland annat Syrien och Libyen i kriget i Ukraina. 

Enligt uppgifter till The Guardian kan det röra sig om så många som 20 000 legosoldater från den ökända Wagnergruppen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen