JUST NU: Rysslands armé har misslyckats med ett av sina huvudmål

2022 03 20

En betydande anledning till att Putinregimens armé har problem i Ukraina är att Ukrainas flygvapen är starkare än väntat.

Storbritanniens försvarsdepartement konstaterar att ett av Rysslands viktigaste delmål för att kunna genomföra sin invasion av Ukraina så här långt inte har uppnåtts.

Putin har misslyckats

– Ukrainas flygvapen och luftförsvar fortsätter att försvara Ukrainas luftrum på ett effektivt sätt, rapporterar det brittiska försvarsdepartementet i en analys av läget i Ukraina.

Ryssland har kraftig överlägsenhet just när det kommer till de båda ländernas försvarsstyrka avseende flygvapnet men det har ännu så länge inte givit den utdelning Putin hade hoppats på.

Avståndsvapen

– Ryssland har misslyckats med att ta kontroll över luften och får till stor del förlita sig på avståndsvapen som avfyras från ryskt luftrum för att träffa mål inne i Ukraina, uppger brittiska försvarsdepartementet.

Departementet med försvarsminister Ben Wallace i spetsen levererar välinitierade analyser om krigets utveckling på regelbunden basis.

Stor framgång för Ukraina

Att Putinregimen så här långt inte lyckats slå ut Ukrainas Flygvapen är en mycket stor framgång för Ukrainas Väpnade Styrkor.

– Att få kontroll över luften var ett av Ryssland främsta mål under de första dagarna av konflikten och deras fortsatta misslyckande när det gäller den saken har kraftigt försämrat deras operationella framsteg, framhåller brittiska försvarsdepartementets underättelseavdelning.

Befarar bombningar

Ett av den ryska arméns andra stora mål är att krossa motståndet i huvudstaden Kyiv. Även det är något som man ännu inte lyckats med även om striderna har ryckt allt närmare staden.

Ukrainas ledning befarar nu att ryssarna kommer att använda sig av samma taktik i Kyiv som man gjorde i Syrien där ryssarna på avstånd bombade städer sönder och samman.

Det ledde till enorm förstörelse och till ett omfattande lidande för befolkningen med ett stort antal dödsoffer och antal skadade som följd.

Foto: A. Zaitcev

Text: Redaktionen