JUST NU: Rysslands armé har misslyckats med ett av sina huvudmål

2022 03 20

En betydande anledning till att Putinregimens armé har problem i Ukraina är att Ukrainas flygvapen är starkare än väntat.

Storbritanniens försvarsdepartement konstaterar att ett av Rysslands viktigaste delmål för att kunna genomföra sin invasion av Ukraina så här långt inte har uppnåtts.

Putin har misslyckats

– Ukrainas flygvapen och luftförsvar fortsätter att försvara Ukrainas luftrum på ett effektivt sätt, rapporterar det brittiska försvarsdepartementet i en analys av läget i Ukraina.

Ryssland har kraftig överlägsenhet just när det kommer till de båda ländernas försvarsstyrka avseende flygvapnet men det har ännu så länge inte givit den utdelning Putin hade hoppats på.

Avståndsvapen

– Ryssland har misslyckats med att ta kontroll över luften och får till stor del förlita sig på avståndsvapen som avfyras från ryskt luftrum för att träffa mål inne i Ukraina, uppger brittiska försvarsdepartementet.

Departementet med försvarsminister Ben Wallace i spetsen levererar välinitierade analyser om krigets utveckling på regelbunden basis.

Stor framgång för Ukraina

Att Putinregimen så här långt inte lyckats slå ut Ukrainas Flygvapen är en mycket stor framgång för Ukrainas Väpnade Styrkor.

– Att få kontroll över luften var ett av Ryssland främsta mål under de första dagarna av konflikten och deras fortsatta misslyckande när det gäller den saken har kraftigt försämrat deras operationella framsteg, framhåller brittiska försvarsdepartementets underättelseavdelning.

Befarar bombningar

Ett av den ryska arméns andra stora mål är att krossa motståndet i huvudstaden Kyiv. Även det är något som man ännu inte lyckats med även om striderna har ryckt allt närmare staden.

Ukrainas ledning befarar nu att ryssarna kommer att använda sig av samma taktik i Kyiv som man gjorde i Syrien där ryssarna på avstånd bombade städer sönder och samman.

Det ledde till enorm förstörelse och till ett omfattande lidande för befolkningen med ett stort antal dödsoffer och antal skadade som följd.

Foto: A. Zaitcev

Text: Redaktionen


Man och hund döda – tragedi i hemmet

2024 06 23

En äldre man och hans hund har förlorat livet.

Det är i Västsverige som det har brunnit i ett hus.

Närmare bestämt var det i Vargön i Vänersborgs kommun som en brand rasade under natten till midsommardagen.

I huset befann sig en 80-årig man och hans hund, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tog sig ut

Stora resurser från räddningstjänsten och polisen, såväl som ambulans, tog sig direkt till adressen och mannen lyckades ta sig ut från det brinnande huset.

Han fördes till Norra Älvsborgs läns sjukhus för intensivvård, där man fastslog att det rörde sig om mycket allvarliga skador.

Nu framgår att mannens liv inte gick att rädda, och inte heller hunden överlevde branden.

Anhöriga har underrättats.

Oklar anledning

Polisen vet i nuläget inte varför huset började brinna och kommer att undersöka saken framöver.

De har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Den rubriceringen kvarstår, säger Andreas Hansson, jourutredningsbefäl i Östra Fyrbodal, till GP.

Flera bränder

På söndagen har räddningstjänsten arbetat med flera bränder runt om i landet.

I Haninge utanför Stockholm har en altan brunnit, och polisen tror att branden kan vara anlagd.

– Räddningstjänst och polis larmas till Krogtäppan i Jordbro där det brinner på altanen till en bostad. De boende har spontanevakuerat och branden släcks av räddningstjänsten, meddelar polisen via sin webbsida.

– Spår på brottsplatsen pekar i riktning mot att branden är anlagd och polisen inleder därför en förundersökning om mordbrand. 

Brann i garage och personbil

Under natten har det även brunnit i Lidköping och Helsingborg.

– Ett garage tillhörande en villa brann under natten. Ingen person kom till skada, och branden kunde släckas. En polisanmälan upptogs gällande brand, utan misstanke om brott, framhåller polisen om branden i Lidköping.

– Det har brunnit i en parkerad personbil på Skaragatan. Branden misstänks vara anlagd och en anmälan om skadegörelse upprättas, framhåller de om branden i Helsingborg.

Foto: B. Pisani

Text: Redaktionen


Statsministern firar: “Striden är över – vi har vunnit”

2024 06 23

Statsministern och finansministern går ut i gemensamt segerrop.

Under de senaste åren har inflationen i Sverige varit mycket hög, vilket urholkat köpkraften och lett till högre räntor.

På sistone har inflationstakten dock saktat ned, och Riksbanken har genomfört en första räntesänkning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker nu att kampen mot inflationen är vunnen.

– Striden är över – vi har vunnit mot inflationen, framhåller han i en debattartikel i Expressen.

Skiftar fokus

Det är tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M) som statsministern nu går ut i ett gemensamt segerrop.

– Tillsammans med Riksbankens penningpolitik och ansvarstagande parter på arbetsmarknaden, ger vår politik nu resultat, meddelar de båda i Expressen.

– Inflationsbekämpningen har lyckats. Nu skiftar vi fokus till att bygga Sverige rikare.

Tre faktorer

Att vänta framöver kan därmed vara en mindre åtstramande ekonomisk politik.

Statsministern och finansministern menar att tre faktorer har gjort att de vågar ta beslutet.

Dels en serie av låga inflationsutfall, men även långsiktiga förväntningar gällande inflationen som är nära målet och mindre risk för störningar i den globala ekonomin.

“Goda förutsättningar”

Även riksbankschef Erik Thedéen ser positivt på utvecklingen.

– I takt med att de globala störningarna har avtagit och den strama penningpolitiken har dämpat efterfrågan har inflationen nu fallit och är nära 2 procent, säger han.

– Det skapar förutsättningar för en god ekonomisk utveckling på sikt för de svenska hushållen och företagen. 

– Det finns en del frågetecken om vad som har hänt med de strukturella ekonomiska sambanden efter åren med hög inflation och det finns, som alltid, risker för en sämre utveckling framöver. 

– Men så här långt ser en ’mjuklandning’ ut att vara inom räckhåll.

Positivt för hushåll och företag

Att kampen mot inflationen, och den restriktiva ekonomiska politiken, nu går mot sitt slut är ett mycket välkommet besked för såväl företag som hushåll.

Det efter ett par mycket tuffa år för svensk ekonomi.

Foto: K. Pohl Regeringskansliet

Text: Redaktionen