JUST NU: Ryssland vill stärka banden med Kina

2022 05 24

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ryssland måste stärka de ekonomiska banden till Kina.

Samtidigt vill han att Ryssland blir helt oberoende av samarbeten med västvärlden.

– Nu när västvärlden har intagit en ”diktatorisk inställning” kommer våra ekonomiska band med Kina att växa ännu snabbare, sa Lavrov på en pressträff i Moskva, rapporterar CNN med hänvisning till ett uttalande från det ryska utrikesdepartementet.

Beskedet till väst

Trots att blickarna vänds mot Asien konstaterade Lavrov att Ryssland kan tänka sig att återigen överväga erbjudanden från väst.  Men att det kommer att ske på Rysslands villkor.

– Om de (västländer) vill återuppta förbindelser, så kommer vi allvarligt överväga om vi behöver det eller inte, sa utrikesministern samtidigt som han betonade att Ryssland kommer att fokusera på att utveckla samarbetet med Kina, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån konstaterade Lavrov att det är viktigt att Ryssland slutar att vara beroende av leveranser från väst.

”Russofobi”

Avslutningsvis sa Lavrov att västvärlden förespråkat ”russofobi” sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.

Kreml har valt att benämna invasionen som en ”särskild militär operation”.

Köper rysk energi  

Rysslands diktator Vladimir Putin och hans motsvarighet i Kina, Xi Jinping, har utvecklat ett nära samarbete genom åren.

De ekonomiska banden mellan länderna har stärkts sedan krigets start. I dagsläget importerar Kina rekordmängder ryskt kol, rapporterar CNN.

Ett samarbete utan gränser

Under OS-invigningen i Peking i början av februari träffades Putin och Xi Jinping.

Tillsammans slöt ledarna ett avtal om ett partnerskap ”utan gränser”.

Bland annat fastslogs det att Kina ska köpa rysk olja och gas för drygt 1 100 miljarder kronor.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Trumps USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

2025 05 04

En jätteaffär, där Kanada åtagit sig att köpa nästan hundra stridsflygplan från USA, håller på att gå i stöpet. Nu kan beställningen gå till Sverige i stället.

Kanada överväger att ge upp sina planer på att köpa amerikanska F-35:or – för att i stället gå över till svenska JAS 39 Gripen.

Anledningen bakom beslutet grundar sig i de senaste månadernas alltmer spända relation mellan Kanada och regeringen Trump i USA.

Det rapporterar 1945, ett magasin med inriktning på försvars- och säkerhetsfrågor, under söndagseftermiddagen svensk tid.

Kan välja JAS 39 Gripen före F-35

Kanada åtog sig 2023 att köpa 88 stycken F-35:or från USA, efter en lång och utdragen upphandling.

Affären visade sig bli bland de dyraste för det kanadensiska luftvapnet någonsin, och uppskattas till ett värde av 19 miljarder dollar, cirka 183 miljarder kronor, enligt tidningen.

Den usla relationen till den nyinrättade amerikanske presidenten Donald Trump – och planens höga kostnader – har dock fått den kanadensiska regeringen att rikta blickarna mot Sverige i stället.

Läs mer: Forskare pekar ut matvaror – är extra bra för hjärnan

Därför kan Trumps USA förlora affären

Premiärministern Mark Carney ska enligt uppgift ha bett sin försvarsminister Bill Blair att se över köpet av F-35, för att se om det finns några andra alternativ “med tanke på den förändrade miljön”.

Den amerikanske presidenten har sedan han tillträdde ämbetet i januari flera gånger uttryckt sin önskan om att annektera grannlandet i norr, för att omvandla det till en “51:a delstat”.

Dessutom har Trump infört höga sanktioner på en rad kanadensiska varor, vilket resulterat i ett eskalerande handelskrig mellan de båda länderna.

Så marknadsförs Saab JAS 39 Gripen

Svenska Saab marknadsför aktivt JAS 39 Gripen som ett alternativ till F-35 till överkomliga priser, Nato/NORAD-kompatibilitet och full operativ suveränitet.

– Den kanadensiska regeringen med den nyvalde premiärministern Mark Carney i spetsen ställs nu inför ett komplext val mellan kapacitet, kostnad och strategisk autonomi, skriver 1945 i artikeln.

Läs mer: Nödläge utropat i Ryssland

JAS 39 Gripen testades i Kanada för sex år sedan

Saab Gripen började testas i Kanada redan under 2019.

Då hamnade det svenska stridsflyget på en andraplats bakom F-35 och uppfyllde alla de krav som Kanada ställde i upphandlingen.

Läs också: Trumps bild i natt väcker starka reaktioner

Foto: Regeringskansliet - Ninni Andersson samt G. Skidmore 

Text: Redaktionen


Putins skräcksiffror avslöjas – Ukraina står emot

2025 05 04

Nya skräcksiffror visar på en svår situation för Putins trupper.

Vladimir Putin fortsätter sitt invasionskrig i Ukraina trots ansträngningar från bland annat amerikanskt håll att förhandla fram en vapenvila och ett fredsavtal.

Nu avslöjas nya skräcksiffror på Putins trupper – som visar att den ryske diktatorn är beredd att betala ett högt pris även för små vinster.

Enorma förluster

Nya siffror från Institute for the Study of War, ISW, visar att Ryssland under 2025 i genomsnitt har förlorat 99 soldater för varje kvadratkilometer som erövrats av Ukraina. Det handlar alltså om soldater som antingen har dödats eller skadats.

Det är en markant ökning jämfört med hösten 2024, då motsvarande siffra låg på 59 förlorade soldater per erövrad kvadratkilometer.

Skräcksiffrorna visar att Putin blir allt mer hänsynslös och desperat i sina försök att erövra Ukraina.

– Det understryker Putins fortsatta ansträngningar för att utnyttja ytterligare framsteg på slagfältet för att skapa press på Ukraina i vapenvile- och fredsförhandlingar, eller på annat sätt tvinga fram Ukrainas kollaps, kommenterar ISW.

Putin är alltså redo att offra väldigt mycket för att få en fördel i förhandlingar, alternativt tvinga fram ett stort ukrainskt nederlag.

Men Ukraina står emot, enligt tankesmedjan.

Ukraina inte nära kollaps

Siffrorna visar att de ukrainska trupperna fortfarande har förmåga att stå emot de ryska attackerna.

Och Ukraina är inte nära en kollaps, säger en militärexpert till Newsweek.

– Den ukrainska fronten är inte på väg att kollapsa. Ukrainas inhemska drönarproduktion och dess drönarstyrka har gång på gång visat analytiker att situationen är mindre desperat på kort sikt än den kan verka, säger Zev Faintuch, senior underrättelseanalytiker på säkerhetsföretaget Global Guardian, till tidningen.

Enligt tankesmedjan använder sig Ryssland allt mer av soldater ”av låg kvalitet” på fronten, vilket är en förklaring till de stora förlusterna. Detta gör det också svårare för Ryssland att genomföra mer komplexa operationer, enligt ISW.

 

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen