UTRIKES: Ryssland vill ha möte med FN

2022 10 11

Den dramatiska händelseutvecklingen i Östersjön fortsätter. Efter gasläckorna följde spekulationer om sabotage och omvärldens blickar riktades mot Kreml.

Nu slår Ryssland ifrån sig – och tar initiativ till ett möte med FN:s säkerhetsråd.

Samtidigt som den ryska invasionen av Ukraina fortskrider riktas världens blickar mot Östersjön där de ryska naturgasledningarna Nord Stream förbinder Ryssland med Europa.

Tidigare i veckan uppdagades vad som nu antagits av flera länder som ett sannolikt fall av sabotage och gasen som sedan dess läckt ut i havet beskrivs både som ett säkerhets- och klimatpolitiskt hot.

Kallar till möte

Ryssland, som befinner sig i ett försvarsläge vad gäller trovärdighet med tanke på kriget man bedriver i Ukraina, föreslår nu att läckorna på ryskägda gasledningarna Nord Stream förs upp till samtal i ett större forum och föreslår att FN:s säkerhetsråd samlas för möte om detta. Det uppger norska Verdens Gang med hänvisning till ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova.

Beskedet kommer nära i tid med att de hårt kritiserade ”folkomröstningarna” i Ukraina, på Rysslands initiativ, äger rum.

Omröstningarna i de ryskockuperade ukrainska regionerna Luhansk, Zaporizjzja och Cherson har kritiserats av omvärlden, däribland även Turkiets president Erdogan, som enligt BBC ser omröstningarna som slutet på diplomatins möjligheter.

Nya sanktioner

Under eftermiddagen meddelade också EU att man går fram med ett nytt sanktionspaket mot Ryssland. Det nya sanktionspaketet som bland annat innefattar förslag om nya importförbud för ryska produkter syftar till att isolera och pressa Rysslands ekonomi än mer, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen rapporterar flera medier.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen