JUST NU: Ryssland varnar USA för att fortsätta beväpna Ukraina

2022 04 25

Ryssland riktar en direkt varning mot USA och Washington för att skicka mer vapen till Ukraina.

Det är Moskvas självaste ambassadör i Washington, Anatoly Antonov, som kommer med nya hätska varningar från Rysslands sida, rapporterar The Guardian.

Den här gången riktar de sig mot USA och Washington efter att landet under ett besök i Kyiv deklarerat att man kommer att fortsätta stödja landet med militär finansiering.

“Oacceptabelt”

– Vi betonar det oacceptabla i den här situationen när USA vräker in vapen i Ukraina, och vi kräver ett slut på denna praxis, säger Anatoly Antonov i en intervju med ryska tv-kanalen Rossya 24.

Miljarder i militärt stöd

Det var under söndagen som USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte Kyiv och samtidigt meddelade att man skickar ytterligare motsvarande cirka tre miljarder svenska kronor i militärt stöd till de ukrainska styrkorna.

Varnade Washington

Det uppskattades inte i Moskva, och den ryska ambassadören meddelar även att ett officiellt “diplomatiskt meddelande” hade skickats till Washington.

I meddelandet ska Ryssland ha uttryckt sin djupa oro för konsekvenserna efter att bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken besökt Kyiv under söndagen.

Attackerat fem tågstastioner

Samtidigt kommer förödande nyheter från från Ukraina där Ryssland ska ha träffat inte mindre än fem tågstationer i centrala och västra Ukraina, uppger CNN.

Det uppger Oleksander Kamyshin, ordförande för landets järnvägsföretag. 

Oklart om dödsfall

Det kommer rapporter om döda i attackerna, men det är fortfarande oklart hur många det rör sig om.

– Ryska trupper fortsätter att systematiskt förstöra järnväg och infrastruktur. Den här morgonen, inom loppet av en timme, har fem järnvägssationer i centrala och västra Ukraina träffats, säger Oleksander Kamyshin i ett uttalande.

“Ukraina kan vinna kriget”

Samtidigt säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin att Ukraina kan vinna kriget, förutsatt att de har “rätt utrustning och rätt stöd”.

– När det gäller deras förmåga att vinna, det första steget i att vinna är att tro att du kan vinna. Och de tror att vi kan vinna. Vi tror att [Ukraina] kan vinna, om de har rätt utrustning och rätt stöd. Vi kommer göra allt vi kan och fortsätta att göra allt vi kan, säger Lloyd Austin till CNN.

Problem för Putin

Vladimir Putin uppges samtidigt ha stött på problem efter att man fokuserat fullt ut på att ockupera Donbas. Belägringen av stålverket i Mariupol har gjort att soldater fastnat i staden och inte kan omgrupperas.

Enligt ukrainsk militär har hittills 21 900 ryska soldater dött i kriget. Moskva rapporterar om att det istället rör sig om 498 stycken, uppger Sky News.

Foto: Embassy of the Russian Federation in the USA resp R. Deanda

Text: Redaktionen