JUST NU: Ryssland varnar USA för att fortsätta beväpna Ukraina

2022 04 25

Ryssland riktar en direkt varning mot USA och Washington för att skicka mer vapen till Ukraina.

Det är Moskvas självaste ambassadör i Washington, Anatoly Antonov, som kommer med nya hätska varningar från Rysslands sida, rapporterar The Guardian.

Den här gången riktar de sig mot USA och Washington efter att landet under ett besök i Kyiv deklarerat att man kommer att fortsätta stödja landet med militär finansiering.

“Oacceptabelt”

– Vi betonar det oacceptabla i den här situationen när USA vräker in vapen i Ukraina, och vi kräver ett slut på denna praxis, säger Anatoly Antonov i en intervju med ryska tv-kanalen Rossya 24.

Miljarder i militärt stöd

Det var under söndagen som USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte Kyiv och samtidigt meddelade att man skickar ytterligare motsvarande cirka tre miljarder svenska kronor i militärt stöd till de ukrainska styrkorna.

Varnade Washington

Det uppskattades inte i Moskva, och den ryska ambassadören meddelar även att ett officiellt “diplomatiskt meddelande” hade skickats till Washington.

I meddelandet ska Ryssland ha uttryckt sin djupa oro för konsekvenserna efter att bland annat USA:s utrikesminister Antony Blinken besökt Kyiv under söndagen.

Attackerat fem tågstastioner

Samtidigt kommer förödande nyheter från från Ukraina där Ryssland ska ha träffat inte mindre än fem tågstationer i centrala och västra Ukraina, uppger CNN.

Det uppger Oleksander Kamyshin, ordförande för landets järnvägsföretag. 

Oklart om dödsfall

Det kommer rapporter om döda i attackerna, men det är fortfarande oklart hur många det rör sig om.

– Ryska trupper fortsätter att systematiskt förstöra järnväg och infrastruktur. Den här morgonen, inom loppet av en timme, har fem järnvägssationer i centrala och västra Ukraina träffats, säger Oleksander Kamyshin i ett uttalande.

“Ukraina kan vinna kriget”

Samtidigt säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin att Ukraina kan vinna kriget, förutsatt att de har “rätt utrustning och rätt stöd”.

– När det gäller deras förmåga att vinna, det första steget i att vinna är att tro att du kan vinna. Och de tror att vi kan vinna. Vi tror att [Ukraina] kan vinna, om de har rätt utrustning och rätt stöd. Vi kommer göra allt vi kan och fortsätta att göra allt vi kan, säger Lloyd Austin till CNN.

Problem för Putin

Vladimir Putin uppges samtidigt ha stött på problem efter att man fokuserat fullt ut på att ockupera Donbas. Belägringen av stålverket i Mariupol har gjort att soldater fastnat i staden och inte kan omgrupperas.

Enligt ukrainsk militär har hittills 21 900 ryska soldater dött i kriget. Moskva rapporterar om att det istället rör sig om 498 stycken, uppger Sky News.

Foto: Embassy of the Russian Federation in the USA resp R. Deanda

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen