JUST NU: Ryssland varnar Sverige

2022 04 11

Moskva har återigen varnat Sverige och Finland  för att gå med i Nato.

– Det är inte en sådan allians som säkerställer fred och stabilitet, säger Kremls talesman Dmitry Peskov, enligt BBC.

Uppgifter från USA

Peskovs Sverigeutspel kommer kort efter att flera amerikanska tjänstemän framfört att de förväntar sig att både Sverige och Finland ansluter sig till militäralliansen – eventuellt redan i början av juni, erfar BBC.

Amerikanska utrikesdepartementet bekräftade förra veckan att diskussioner mellan Nato-ledare och utrikesministrarna från Sverige och Finland har ägt rum.

Enligt uppgifterna kommer Washington att stödja medlemskapet för båda länderna och alliansen kommer således att utökas från 30 till 32 medlemmar.

Ny rysk varning

Uppgifterna från USA och den rådande Natodebatten i Finland, som tyder på att Sveriges grannland närmar sig ett Natomedlemskap i rask takt, har återigen resulterat i en varning från Moskva.

I vanlig ordning riktar den sig mot både Sverige och Finland.

– Ytterligare expansion kommer inte att medföra utökad säkerhet till Europa. Vi har sagt vid upprepade tillfällen att alliansen i sig snarare är ett konfrontativt element, säger Peskov enligt BBC.

Motsätter sig en expansion

Ryssland vidhåller sin hållning om att en expansion av Nato utgör ett säkerhetshot mot Ryssland och att landet måste svara vid ett sådant scenario.

Förra veckan konstaterade Kreml att Ryssland måste stärka sin västra flank om Sverige och Finland närmar sig Nato.

I februari varnade Maria Zakharova, pressdirektör och talesperson på ryska utrikesdepartementet, för ”politiska och militära konsekvenser” om länderna blir medlemmar av alliansen.

Ökat försvarsbudgeten

Trots hoten har både Sverige och Finland ökat sina respektive försvarsutgifter.

Ett långsiktigt mål är att två procent av BNP ska tillägnas försvarsbudgeten i Sverige. Det målet beräknas nås 2028, erfar Försvarsmakten.

Foto: President of Russia resp M Liljegren, Regeringskansliet

Text: Redaktionen