Ryssland varnar Sverige

2022 10 21

En rysk toppdiplomat menar att Sverige och Finland blir mer osäkert vid ett medlemskap i  Nato.

Vid en pressträff med ett fåtal journalister i schweiziska Genève på torsdagen gjorde den ryska före detta vice utrikesministern och nuvarande FN-ambassadören, Gennady Gatilov, ett utspel och menade att Sverige riskerar tilltagande osäkerhet när landet blir fullvärdig medlem i Nato.

Det skriver SVD, som var enda nordiska tidning på plats.

– Sverige och Finland kommer nu oundvikligen att ha Natos infrastruktur på deras territorium, framhåller FN-ambassadören.

Nato kommer närmare gränsen

Och, påpekar han för tidningen:

– Det ändrar hela situationen. Nato kommer nu närmare Ryssland och närmare vår gräns, vilket gör att vi kommer att ta hänsyn till det i vår militära planering och strategi samt självklart även politiskt.

Gatilov understryker att Ryssland ”inte hade några problem” med länderna när det gäller säkerhet och militära relationer, innan de ansökte om medlemskap.

– Finland är dessutom vårt grannland, och vi har alltid haft väldigt goda relationer med dem. Faktiskt bättre och vänligare relationer med Finland än med andra västeuropeiska länder, framhåller han till tidningen.

Nära fullvärdigt medlemskap

Utspelet kommer parallellt som det görs gällande att både Sverige och Finland är nära fullvärdigt medlemskap.

Källor inom militäralliansen Nato hävdar nämligen att de båda länderna kan vara närmare en plats i organisationen än de själva anat.

– Våra finländska och svenska motparter är överväldigade av vad de upplever nu, framhåller en amerikansk tjänsteman vid Nato-högkvarteret, enligt Dagens Nyheter.

Vederbörande tillägger:

– De trodde att de som partners medverkade i Natos processer – men de hade ingen aning.

Redo att resa

Kanske kan Ulf Kristersson påverka hastigheten i medlemsförfarandet. Han har under alla förhållanden resväskan packad.

– Jag är väldigt redo att åka till Ankara så fort som möjligt och vi har redan skickat den signalen till våra turkiska vänner och diskuterar vilken tidtabell som passar bäst, säger han på en pressträff tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, enligt SVT.

Foto: Försvarsmakten resp Nato

Text: Redaktionen