Ryssland varnar Nato – kan slå till norr om Sverige
2024 09 20
Ryssland är redo att agera militärt på en helt ny plats i världen.
Tillsammans med Kina har landet den senaste tiden börjat intressera sig allt mer för Arktis.
Det kan påverka den regionala stabiliteten i området, varnade den amerikanska militären i somras.
Nu svarar Ryssland.
Enligt utrikesminister Sergej Lavrov är den ryska militären redo att slå till för att hålla sig kvar i den nordliga regionen, rapporterar Reuters.
– Vi ser hur Nato intensifierar övningarna i samband med eventuella kriser i Arktis, säger Lavrov enligt nyhetsbyrån som hänvisar till en intervju i rysk media.
Han tillägger att ett svar skulle kunna ske militärt.
– Vårt land är fullt redo att försvara sina intressen i militära, politiska och militärtekniska termer.
USA övervakar: "Oroande"
Enligt USA har Ryssland återöppnat hundratals gamla sovjetiska platser i Arktis.
Även Kina har ögonen på det eftertraktade området, som inte har någon naturlig avgränsning och som enligt vissa definitioner omfattar Norra ishavet, hela Island, Grönland och Alaska samt de norra delarna av Kanada, Sverige, Norge, Finland och Ryssland.
Framför allt är kineserna ute efter mineraltillgångar och nya sjöfartsvägar.
– I allt högre grad samarbetar Kina och Ryssland i Arktis över flera instrument för nationell makt, varnar Pentagon i sin rapport.
– Även om det kvarstår oenighet i flera områden mellan Kina och Ryssland är deras växande samordning i regionen oroande, och försvarsdepartementet fortsätter att övervaka detta samarbete.
Kina: "Upprätthåller fred"
Arktiska sjövägar används i allt större utsträckning för att koppla samman stora ekonomier över Stilla havet och Atlanten, eftersom den globala uppvärmningen smälter isar och möjliggör längre isfria perioder till havs.
– Kina har deltagit i arktiska angelägenheter i linje med de grundläggande principerna att respektera win-win-samarbete och hållbar utveckling och har stärkt samarbetet med andra parter för att upprätthålla fred och stabilitet, påstår Mao Ning, talesperson för diktaturens utrikesdepartement, enligt Reuters.
Säkerhetsforskare och regionala militärattachéer har samtidigt bedömt att Kinas beroende av sjöfartsrutter i Indiska oceanen utgör en strategisk sårbarhet för Peking, särskilt om landet skulle inleda en väpnad konflikt mot Taiwan.
Foto: President of Russia Office resp Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen